10 saker du inte visste att du accepterade genom att gÄ med pÄ Facebook och andra webbplatser

10 saker du inte visste att du accepterade genom att gÄ med pÄ Facebook och andra webbplatser

NÀrhelst dÀr prenumerera pÄ en webbplats, börja anvÀnda ett program, du ombeds alltid att acceptera en lÄng lista med regler och villkor för anvÀndning: sÄ lÀnge att för nÀstan alla anvÀndare förvandlas denna procedur till ett blindklick pÄ bekrÀftelseknappen.

De flesta av dessa riktlinjer innehÄller regler för Integritet, förvaltning av data och förebyggande mot felaktig anvÀndning tjÀnst, men i praktiskt taget vilket kontrakt som helst kan du hitta nÄgot konstigt tillstÄnd som du, utan att veta det, troligen redan bryter mot.

LÄS OCH: SĂ„ hĂ€r tar du helt bort Facebook frĂ„n dina liv

SÄ hÀr Àr en lista 10 regler som du accepterade genom att prenumerera pÄ nÄgra av de mest kÀnda sociala nÀtverken:

1. Facebook har rÀtt att anvÀnda dina foton och videor för sina egna syften

Du Àr inte stolt över tanken att se ditt semesterfoto eller videoklipp frÄn kvÀllen med dina vÀnner i ett reklam- Facebook? Tja, synd, för genom att prenumerera pÄ webbplatsen i blÄtt och acceptera anvÀndarvillkoren har du beviljat den, sÄ helt gratis, rÀtten att anvÀnda immateriella rÀttigheter som du laddat upp till det sociala nÀtverket.

Kom ihÄg: du Àr fortfarande Àgare till allt ditt innehÄll, men Facebook kan anvÀnda det efter behag och ocksÄ bevilja andra den hÀr rÀtten. Det enda sÀttet att Äterkalla denna befogenhet Àr att ta bort innehÄllet frÄn webbplatsen.

Om denna möjlighet verkar överdriven, var dock inte sÄ förvÄnad: Twitter, Google och Instagram har mycket liknande klausuler i sina regler.

2. Du kan inte anvÀnda Facebook om du har dömts för sexuella övergrepp

Vi hoppas att detta inte Àr fallet med nÄgon av vÄra lÀsare, men för nÀr den kan delas kan vi inte lÄta bli att erkÀnna att det Àr en helt unik regel som finns i anvÀndarpolicyn för en webbplats.

3. Du Àr skyldig att hÄlla din information uppdaterad

Om du Ă€r registrerad pĂ„ Facebook, med tanken att anvĂ€nda det “nĂ€r det hĂ€nder”, vet du att detta förmodligen inte Ă€r fallet: för att hĂ„lla kontot sĂ€kert krĂ€ver det sociala nĂ€tverket att du hĂ„lla informationen uppdaterad Kontakt. Det finns ingen specificerad tidsram för att uppdatera din e-postadress, men vi har mycket mer exakt information om mobilnumret: om du Ă€ndrar det har du 48 timmar för att uppdatera din profilinformation.

4. Hur du navigerar pÄ Twitter och hur kom du dit

Twitters sekretesspolicy ger företaget tillstĂ„nd HĂ„lla reda pĂ„ din IP-adress, webblĂ€sartyp, operativsystem, ursprungssida, besökta sidor, plats dĂ€r du Ă€r, mobiloperatör, enhets- och applikationsidentifierare, söktermer och cookieinformation. Återigen dock inget nytt: Google gör i princip samma sak.

5. Du har ingen rÀtt att reservera ett anvÀndarnamn

Även om du vill se till att ditt barn fortfarande har det perfekta anvĂ€ndarnamnet för dem nĂ€r de Ă€r tillrĂ€ckligt gamla för att anvĂ€nda Twitter, kan du inte registrera den i vĂ€ntelĂ€ge för nĂ€rvarande: oroa dig inte för mycket: Twitter raderar vanligtvis konton efter sex eller nio mĂ„naders inaktivitet, sĂ„ det Ă€r fortfarande osannolikt att du skulle ha kunnat behĂ„lla den hela tiden.

6. Det Àr förbjudet att publicera sexuellt provocerande innehÄll

Till skillnad frÄn Facebook och Twitter, som bara förbjuder nakenhet, Instagram verkar sÀnka fÀltet tillÄtet till en lÀgre nivÄ, Àven om sjÀlva regeln inte Àr sÀrskilt specifik

7. Om din idé inspirerar till förbÀttringar kan Instagram anvÀnda den

Villkoren för anvĂ€ndning av webbplatsen understryker att “företaget vanligtvis inte accepterar eller tar hĂ€nsyn till innehĂ„ll, information, idĂ©er, förslag eller annat material som inte specifikt begĂ€rs”. Men det specificeras ocksĂ„ hur om din idĂ© av nĂ„gon anledning skulle fĂ„nga en anstĂ€llds uppmĂ€rksamhet, kan Instagram anvĂ€nda den utan att betala dig nĂ„gon kredit.

8. Du kan inte lÀgga till nÄgon du inte riktigt kÀnner

Denna regel kommer inte att överraska dig sÀrskilt om du redan Àr bekant med plattformen: innan du kan bjuda in nÄgon att ansluta till dig pÄ LinkedIn mÄste du faktiskt ange anledningen till att du kÀnner till dem. Om du inte har en gemensam skola eller arbetsplats och inte ens en e-postadress kopplad till personens konto kommer du inte att kunna.

9. Din profil kan inte frÀmja eskorttjÀnster och prostitution, Àven om det Àr lagligt dÀr du bor

Om, lĂ„t oss förestĂ€lla oss att du var chef för ett helt lagligt företag som ger kunderna möjlighet att ha “företag”, kan du inte anvĂ€nda LinkedIn: du Ă€r emot reglerna.

10. Du kan inte ljuga

Förmodligen den svÄraste regeln att bryta, med tanke pÄ de vanliga vanorna idag om anvÀndningen av sociala nÀtverk: LinkedIn kan eliminera anvÀndare som lÀgger till felaktig information i sin profil. Hur som helst Àr det ofta lÀtt för potentiella arbetsgivare att ta reda pÄ det, förutom att det Àr förbjudet Àr det inte vÀrt det.

GATA: Mashable