1,5 miljoner mÀnniskor listades som möjliga terrorister under de senaste fem Ären

1,5 miljoner mÀnniskor listades som möjliga terrorister under de senaste fem Ären

Har du flög de senaste Ären? DÄ kan du ocksÄ ha hamnat pÄ den amerikanska regeringens lista över möjligheter terrorister. De uppgifter som avslöjats under en civilrÀttslig process har faktiskt avslöjat det bortom 1,5 miljoner mÀnniskor har lagts till pÄ listan under de senaste fem Ären. En trend som inte verkar vilja minska, med tanke pÄ att om vi ser pÄ utvecklingen: 2013 tillkom 468 749 personer, 2012 336 712 2012 och 250 000 2010.

Denna lista skapades 2003 och enligtFBI det lĂ„ter agenter ”identifiera kĂ€nda eller potentiella bekanta som försöker ta ett plan, komma in i USAs territorium, fĂ„ visum eller utföra andra aktiviteter. Enligt regeringen Ă€r det det mest effektiva terrorismverktyget som för nĂ€rvarande anvĂ€nds.

Det Àr dock oundvikligt att mÄnga av folket pÄ listan Àr helt oskyldiga och att de fÄr stora problem att flyga och fÄ visum i utbyte, utan att tÀnka pÄ att de noggrant kontrolleras vid varje sÀkerhetskontroll. Och eftersom listan och dess kriterier till stor del Àr hemliga, finns det lite som kan göras för att komma ur den.

Just detta problem ledde till den civila rÀttegÄngen som avslöjade det imponerande antalet personer pÄ listan. RÄdet för relationer mellan Amerika och Islam tog fram saken i namnet pÄ en amerikansk medborgare av somaliskt ursprung, Gulet Mohamed, som inte kunde ÄtervÀnda till USA frÄn Kuwait pÄ grund av listan. Den rÀttsliga frÄgan utmanar listan i sig sjÀlv, medan regeringsadvokater försöker avsluta Àrendet av rÀdsla för att avslöja kriterierna och medlemmarna i listan.