5 myter om telefonbatterier att skingra

5 myter om telefonbatterier att skingra

UnderhĂ„llet av telefonbatteriet Ă€r det klassiska Ă€mnet som alla har en annan Ă„sikt om, vilket tenderar mer och mer mot hörsĂ€gen, den shamaniska ritualen eller “min vĂ€n som vet allt om datorer sagt …”.

SÄ hÀr Àr fem helt falska fakta om smartphone-batterier, anvÀnd dem bra!

Om du anvÀnder icke-originalladdare förstörs batteriet

FALSK: Tredjepartsladdare, Àven om de inte Àr den perfekta lösningen, Àr helt legitima. Vad du bör undvika Àr de inofficiella undermÀrkena som inte respekterar sÀkerhetskriterierna.

Detta beror inte bara pÄ att undermÀrkena Àr osÀkra och till och med kan brÀnna din telefon, utan för att de i de flesta fall helt enkelt inte gör sitt jobb och ger telefonen en mycket svag laddning.

Du behöver inte anvÀnda telefonen medan den laddas

FALSK: AnvÀnd den sÄ mycket du vill, sÄvida den inte Àr ansluten till en osÀker inofficiell laddare.

Denna myt Àr baserad pÄ en direkt skrÀmmande möjlighet: Folk tror att anvÀndning av telefonen medan den laddas kan leda till en chock eller till och med explosion av telefonen. Detta hÀnde faktiskt en kinesisk flygvÀrdinna i juli 2013, men bara för att hon anvÀnde en inofficiell laddare monterad utan minsta sÀkerhetsstandard.

Att ladda telefonen över natten dödar batteriet

FALSK: Din telefon kallas inte “smartphone” utan anledning. NĂ€r den Ă€r fulladdad slutar den ladda, vilket innebĂ€r att batteriet inte ens anvĂ€nds.

Detta betyder dock inte att du mÄste ladda din telefon hela natten, varje natt. Koppar som redan Àr fulla fylls inte. Ditt batteri hÄller lÀngre om du hÄller telefonen mellan 40% och 80% laddad sÄ mycket som möjligt.

Du behöver aldrig stÀnga av telefonen

FALSK: Telefonen Àr en maskin, men nÄgra pauser skadar inte den. Enligt Apple för att maximera telefonens batteri mÄste du stÀnga av den dÄ och dÄ, speciellt om du gÄr och lÀgger dig och du inte behöver en vÀckarklocka.

Enligt Apple bör det Ätminstone göras minst en gÄng i veckan, för att batteriet ska fungera som bÀst, och detsamma gÀller för Android-telefoner, en enkel omstart kan rÀcka.

Ladda inte telefonen förrÀn den Àr helt urladdad

FALSK: BĂ€ttre att ladda telefonen varje dag Ă€n att göra “djupa” laddningar med lĂ„nga intervaller mellan den ena och den andra.

Litiumbatterier, de som anvÀnds av nÀstan alla moderna smartphones, fungerar mycket bÀttre nÀr de laddas. Om de kontinuerligt slÀpps ut till 0% blir de instabila. Batterierna har begrÀnsade laddningscykler, och varje gÄng du laddar ur dem helt förbrukar du en.