5 tips för att optimera din Mac och fÄ den att se ut som ny

5 tips för att optimera din Mac och fÄ den att se ut som ny

HÀr Àr fem vÀrdefulla tips och tricks för att snabba upp din Mac. Tack vare enkla verktyg, varav nÄgra redan Àr integrerade i Mac OS X, kan du gratis hÄrddiskutrymme Àr lÀtta belastningen pÄ RAM. Resultatet blir ett Snabb Mac (nÀstan) som nÀr du köpte den.

1. Inaktivera autostart-objekt

inloggningsartiklar

GĂ„ till skĂ€rmen “AnvĂ€ndare och grupper” frĂ„n “SysteminstĂ€llningar” och vĂ€lj ditt konto. I den centrala delen gĂ„r vi till fliken “Inloggningselement”. FrĂ„n den hĂ€r listan kan du inaktivera program du inte behöver eller vill starta manuellt efter att du har startat operativsystemet.

LÄS OCH: Mac OS X: sju tips och tricks för Apples operativsystem

2. Identifiera och ta bort onödiga applikationer

NĂ€r vi Ă€r i full gĂ„ng och öppna applikationer Ă€r mĂ„nga, kan vĂ„r Mac drabbas av vissa sakta ner. För att kontrollera vilket program som anvĂ€nder mest resurser kan du öppna “Aktivitetsövervakaren” och kontrollera förbrukning av RAM och CPU av varje nĂ€rvarande objekt.

disk-inventering-x

För att hjÀlpa till att avgöra vilken programvara som konsumerar mest hÄrddiskutrymme du kan anvÀnda det fria programmet Disk Invetory X. NÀr det vÀl startat kommer det att skanna disken och visa den i en bekvÀm grafisk form vilket program tar mest plats.

Med dessa tvÄ element blir det lÀtt att förstÄ vilket program som ska avinstalleras, kanske för att byta till ett lÀttare alternativ.

3. Rengör hÄrddisken

Mac OS X har integrerat nĂ„gra anvĂ€ndbara verktyg inklusive det som heter “Diskverktyg”, vilket tillĂ„ter, förutom andra funktioner, att ta bort onödiga filer pĂ„ hĂ„rddisken. PĂ„ fliken “Första hjĂ€lpen” vĂ€ljer du “Reparera disk”, i det nedre högra hörnet; detta startar en ganska lĂ„ng skanningsprocedur som, om det behövs, kommer att reparera skadade filer och ta bort onödiga filer.

För en snabbare rengöring, Àven om det Àr mindre detaljerat, Àr det möjligt att anvÀnda OnyX-programvaran som lÄter dig göra det rengör systemets cache, frigöra utrymme i farten.

onx

NÀr det gÀller multimediafiler kan du frigöra utrymme genom att tömma iPhoto-papperskorgen och ta bort duplicera spÄr pÄ iTunes (Alternativtangent-> Visa exakta dubbletter), samt flytta foton och musik rutinmÀssigt till ett externt arkiv.

En sista utvÀg för att frigöra ytterligare utrymme Àr att ta bort systemsprÄk som vi inte anvÀnder. För att göra detta kan vi ladda ner Monolingual, ett gratis verktyg som lÄter oss vÀlja vilket sprÄk du vill ta bort för att spara utrymme (upp till cirka 2 GB).

4. LĂ€gg till RAM-minne

Av alla tillbehör till din Mac, a ny RAM-modul det kan vara den som ger dig den bĂ€sta hastigheten. För att fĂ„ en riktig besparing Ă€r det dock inte nödvĂ€ndigt att kontakta Apple för att genomföra installationen eftersom priserna Ă€r cirka 300 € nĂ€r en modul av god kvalitet betalas 50 €.

PÄ lÀmplig supportsida hittar du vilka mÄtt och klockhastigheter som stöds av de olika Mac-modellerna. Installationen Àr ganska enkel men varierar frÄn modell till modell, sÄ vi uppmanar dig att konsultera de mÄnga guiderna du hittar online och om du inte Àr se till att du kan kontakta din betrodda IT-butik.

5. HĂ„ll operativsystemet uppdaterad

osx_mavericks

Den senaste uppdateringen till Mac OS X 10.9 Mavericks det Àr gratis och ger mÄnga förbÀttringar, Àven för Àldre modeller. Bland de mest intressanta innovationerna hittar vi Compressed Memory, Timer Coalescing och App Nap.

Tack vare komprimerat minne komprimerar systemet data frÄn inaktiva appar för frigöra RAM-utrymme, medan de andra tvÄ funktionerna hjÀlper till batteribesparing, minska belastningen pÄ processorn mellan processer och minska prioriteten för appar som ligger bakom förgrundsfönstren.

Gata