Alla fördelar med RAW-formatet i ett gif (foton och videor)

Alla fördelar med RAW-formatet i ett gif (foton och videor)

Varje professionell fotograf (eller till och med en lite informerad entusiast) skulle förmodligen kunna prata med dig i timmar för att förklara fördelar att skjuta med lagring i RÅ, eller i det format som till skillnad frĂ„n JPG inte gör nĂ„got Datakomprimering fĂ„ngas av kamerasensorn. Om du inte vill diskutera det sĂ„ lĂ€nge kan du bara titta pĂ„ öppningsbilden, som visar de otroliga möjligheter som denna teknik erbjuder.

LÄS OCH: Hur man fotograferar supermĂ„nen

Alla som har provat, anvÀnder Photoshop eller ett av de mÄnga kostnadsfria alternativen, för att förbÀttra ett foto som visat sig mörkt, har du sÀkert mÀrkt hur ett resultat som liknar det tidigare Àr mycket nÀra det omöjliga: en bra del av anledningen ligger dock precis i det sÀtt pÄ vilket det lagrades fotografiet vid tidpunkten för fotograferingen.

De JPEG-formatfaktiskt anvÀnds den ofta eftersom den lÄter dig lagra en bild, Àven med hög upplösning, med en begrÀnsad mÀngd minne: detta Àr möjligt tack vare sofistikerade algoritmer kompression som eliminerar överflödig eller onödig data för visning. Detta innebÀr dock förlust av viss information i originalbilden.

Ett foto lagrat i RAW innehÄller Ä andra sidan all originalinformation, uppenbarligen pÄ bekostnad av nödvÀndigt minne (storleken pÄ ett normalt foto Àr cirka 20 MB), men med otaliga fördelar om det behövs digital bearbetning, vilket tydligt framgÄr av video- följande.

GATA: Gizmodo