Allt du behöver veta om bilkameror

Allt du behöver veta om bilkameror

Om man tittar pÄ det stora antalet videor pÄ youtube som gjorts med just dessa bilder Àr det svÄrt att inte tro att vanan att ha en dash cam, det Àr en instrumentbrÀdans kamera, sprider sig allt snabbare. SÄ hÀr Àr en serie av saker du behöver veta innan du lÀmnar hemmet för att köpa en.

LÄS OCH: Vad du behöver veta om “kommersiella” drönare

Vad Àr:

ÖversĂ€ttningen av det engelska uttrycket gör idĂ©n till föremĂ„let vi pratar om mycket bra: en streckkamera Ă€r faktiskt en videokamera som huvudsakligen Ă€r monterad pĂ„ instrumentbrĂ€da eller pĂ„ bilglas, sĂ„ att du kan filma allt som hĂ€nder under resan. Det finns uppenbarligen flera typer och modeller, som erbjuder olika funktionalitet ocksĂ„ beroende pĂ„ deras pris: om VGA-kameror, single shot, nu Ă€r till en mycket lĂ„g kostnad, mĂ„ste du investera flera hundra euro för att kunna spela in i HD, kanske ocksĂ„ fĂ„nga vad som hĂ€nder pĂ„ sidorna eller bakom din bil.

streckkamera 1

Vad Àr det för?

Den första frĂ„ga, varje gĂ„ng du nĂ€rmar dig ett nytt objekt Ă€r det alltid detsamma: “Varför ska jag bry mig?”. Dash-kameror, och videorna de kan spela in, har mĂ„nga möjliga anvĂ€ndningsomrĂ„den: de strĂ€cker sig frĂ„n video som endast anvĂ€nds för roligt, eftersom det ofta hĂ€nder pĂ„ gatan att möta roliga situationer som, just pĂ„ grund av att de redan Ă€r i rörelse, Ă€r det inte möjligt att fĂ„nga, upp till den hjĂ€lp de kan ge i hĂ€ndelse av olyckor.

Uppenbarligen Ă€r det inte en situation som ingen hoppas pĂ„, men det kan inte förnekas att nĂ€r nĂ„got gĂ„r fel pĂ„ gatan, riskerar du ofta att bli byte för “listiga” som försöker vĂ€nd situationen till deras fördel och rĂ€knar med bristen pĂ„ vittnen. Med en kamera som fĂ„ngar upp allt som verkligen hĂ€nde Ă€r det inte lĂ€ngre möjligt.

Hur fungerar de?

De drift av dessa enheter Àr vÀldigt enkelt: för de flesta modeller Àr allt du behöver göra att hÀnga dem pÄ glaset, ansluta strömmen till cigarettÀndaruttaget och lÄta dem göra allt arbete. Kamerorna börjar spela in sÄ snart du startar bilen och lagrar filmen pÄ en flyttbart minne. NÀr den Àr full kommer de Àldsta filerna att skrivas över och sÄ vidare.

Mer förfinade modeller kommer att erbjuda dig andra alternativ, till exempel geolokalisering av filmer och inspelning av datum och tid av fÄngst, förutom kontrollen av hastighet som du fortsÀtter till. Det finns ocksÄ modeller utrustade med en stötsensor, som de kan anvÀnda för att se till att inte skriva över den inspelade videon nÀr en olycka intrÀffade, eller till och med för att börja spela in, till exempel för att fÄnga parkeringsgrannen som, nÀr han kom ut ur sittplatsen, lÀmnade en vÀldigt fin bul i present .

Vad sÀger lagen?

Det finns ingen lagstiftning specifikt för bilkameror: i allmÀnhet Àr principen att allt kan spelas in, sÄvida det inte bryter mot Integritet av mÀnniskor, vilket Àr gatuskott verkar ganska uppenbart. Om den modell du Àger kan registreraaudioDu mÄste dock varna passagerare som reser med dig.

Vi lÀmnar dig, för att följa, med en fantastisk video- inspelad av en av dessa kameror, dÀr du kan se imponerande olycka lyckligtvis avsluta pÄ det bÀsta och mest otroliga sÀttet.

GATA: Engadget