Allt du behöver veta om den nya online-spÄrningsmetoden

Allt du behöver veta om den nya online-spÄrningsmetoden

“Webben glömmer aldrig”: detta var titeln pĂ„ en uppsats dĂ€r nĂ„gra forskare frĂ„n Princeton University beskrev “Canvas fingerprinting” i början av Ă„ret, en ny metod för online spĂ„rning. Sedan dess har den implementerats pĂ„ mĂ„nga webbplatser, inklusive den för Amerikanska regeringen.

LÄS OCH: 10 saker du inte visste att du accepterade genom att gĂ„ med pĂ„ Facebook och andra webbplatser

Hur fungerar det

Tekniken, som till skillnad frĂ„n traditionella metoder inte anvĂ€nder cookies eller sparar andra filer pĂ„ vĂ„r dator, Ă€r baserad pĂ„ anvĂ€ndningen av “canvas” -elementet som finns i HTML5: varje dator, som besöker en sida, uppmanas att rita en linje osynlig för anvĂ€ndaren. Eftersom det Ă€r maskinvaruegenskaperna hos maskinen som pĂ„verkar hur den Ă€r utformad Ă€r den unik och identifierbar, precis som enFingeravtryckoch kan sparas av servrarna och anvĂ€ndas för att spĂ„ra anvĂ€ndarens besök och tillhandahĂ„lla till exempel reklam riktad mot hans intressen.

Hur man kan försvara sig

Detta lÀge skapar sedan svÄrighet, om du inte vill att dina surfvanor ska kontrolleras: Adblock eller dina webblÀsarinstÀllningar kommer inte att kunna hjÀlpa dig, just för att det inte Àr en fil som sparas pÄ din dator som kan raderas, utan hur den beter sig för att identifiera dig pÄ internet.

Det finns dock nÄgra metoder vilket kan minska chanserna att spÄras: du kan anvÀnda nÀtverket Tor för att blÀddra anonymt och undvika nÄgon form av spÄrning. Annars, om du Àr en Firefox-anvÀndare, finns NoScript tillgÀngligt, ett öppen kÀllkodstillÀgg som undviker kontroll. Om det inte Àr ett problem för dig att Àndra dina vanor kan du ladda ner Chameleon, en webblÀsare som Àr speciellt utformad för att undvika denna typ av spÄrning: det Àr dock ett projekt som fortfarande Àr i ett tidigt utvecklingsskede, som förutom ett ointuitivt grÀnssnitt fortfarande har en del brist.

För att inte ge upp alla funktioner du Àr vana vid kan du istÀllet anvÀnda Privacy Badger, tillÀgget som utvecklats av Electronic Frontier Foundation, ett företag som alltid har Ätagit sig att försvara surfarnas rÀttigheter. Det kommer inte att kunna blockera fÄngsten av din signatur ÀndÄ, men det kommer att begrÀnsa din exponering avsevÀrt.

Alternativt kan du Àntligen besöka den hÀr webbplatsen, som innehÄller en lista av alla webbplatser som anvÀnder canvas fingeravtryck: listan uppdateras dock inte tillrÀckligt ofta för att inkludera nya antaganden. Det Àr sorgligt att behöva erkÀnna att alla metoder för att kringgÄ denna kontroll faktiskt fortfarande Àr begrÀnsade och ofullstÀndiga: medan du vÀntar pÄ att nÄgon ska hitta en lösning och blockera denna avlÀsning av personuppgifter kan du dock Ätminstone ta reda pÄ vilka webbplatser som bryter mot det lilla Integritet som lÀmnades online.

GATA: Gizmodo