Apples förlorade framtid: smartphones, surfplattor och datorer i 80-talets projekt

Apples förlorade framtid: smartphones, surfplattor och datorer i 80-talets projekt

UppmĂ€rksamhet av Äpple till design har alltid varit en av de avgörande faktorerna för dess framgĂ„ng: oavsett den estetiska smaken hos var och en, frĂ„n början av produktionen, med den första Macintosh, upp till dagens produkter (med de nya Mac-datorerna, men framför allt iPhone Ă€r iPad) har företagets stil alltid varit kĂ€nd för alla och skiljer sig frĂ„n de flesta konkurrenters

LÄS OCH: Vad Apple verkligen köper med Beats Audio-förvĂ€rvet

Nya detaljer om denna aspekt framgĂ„r av utgivningen av en bok, skriven av Hartmut Esslinger, ansvarig och skapare av “Snow White” -designen, det vill sĂ€ga den vita fĂ€rgen, de horisontella linjerna och de rundade hörnen som prĂ€glade hela den första eran av Apple-enheter. I den hĂ€r boken hĂ€vdar Esslinger att han var den som drev Steve Jobs att ge sĂ„ mycket vikt vid utformningen av sina produkter, en vana som har prĂ€glat hela företagets historia.

I boken finns det ocksÄ mÄnga bilder av produkter som har tagits fram under 80-talet, som dock aldrig har sett ljuset: frÄn de mest kÀnda dator det blir bisarrt LÀsplatta, tidiga prototyper av mobiltelefoneroch till och med en klocka (eller nÄgot sÄdant). Det Àr första gÄngen som dessa begrepp offentliggörs, och det Àr förvÄnande hur mÄnga av dem skildrar (om Àn vÀldigt avlÀgset) produkter med mycket nyare förverkligande.

Vi lÀmnar dÀrför ett urval av dessa bilder: mÄnga fler ingÄr uppenbarligen i boken, som vi inbjuder dig att köpa om du brinner för design.

GATA: GrÀnsen