Att aktivera SPID Àr Ànnu enklare, nu rÀcker det med en video

Att aktivera SPID Àr Ànnu enklare, nu rÀcker det med en video

Ministeriet för teknisk innovation och digitalisering har meddelat att nytt aktiveringslÀge för SPID, vilket avsevÀrt underlÀttar online-medborgarnas liv: frÄn att fylla i onlineformulÀret till Àr SPID ett mycket anvÀndbart verktyg för att pÄskynda byrÄkratin.

Men att vara ett system som intygar personlig identitet, aktivering krÀver uppenbarligen en viss sÀkerhetsnivÄ. Av denna anledning var det hittills nödvÀndigt att fysiskt gÄ till ett auktoriserat kontor eller via webbkamera och prata med en operatör som gjorts tillgÀnglig för leverantören: men nu blir aktiveringen enklare tack vare den sÄ kallade.

För att fÄ SPID pÄ det hÀr sÀttet mÄste du:

registrera dig pÄ webbplatsen för den valda identitetshanteraren (som stöder den nya metoden) och ange personuppgifter, e-postadress och mobilnummer; skapa en video (med din smartphone eller via webbkamera) dÀr du visar ett identifieringsdokument (identitetskort, körkort eller pass) e hÀlsokortet (eller skattekodkortet). För att undvika identitetsstöld Àr det nödvÀndigt lÀsa en kod som tas emot via SMS pÄ skÀrmen eller via den valda identitetshanterarens app; göra en överföring frÄn ett italienskt löpande konto i hans namn (eller gemensamt namn) genom att ange en kod som erhÄllits frÄn identitetshanteraren som anledning till betalningen.

Överföringen Ă€r utformad som ett identitetsverifieringsverktyg och inte som en betalningsform: de första cheferna som gick med valde att be om symboliska belopp, nĂ„gra cent, som sedan doneras till vĂ€lgörenhet. I vilket fall som helst kan leverantörer vĂ€lja att anvĂ€nda denna överföring Ă€ven för kommersiella Ă€ndamĂ„l, som en betalningsform.

NÀr videon har tagits emot kommer chefen inom nÄgra dagar att verifiera den mottagna informationen och slÀppa den digitala identiteten.

De digitala identitetshanterarna som kan begÀras att aktivera SPID Àr följande: Aruba, In.Te.SA, InfoCert, Lepida, Namirial, Poste Italiane, Register, Sielte, TI Trust Technologies.

För att ta reda pÄ mer om hur du aktiverar SPID och vilken leverantör du ska vÀlja hÀnvisar vi till webbplatsen spid.gov.it, dÀr du hittar all nödvÀndig information.