Cheetah-roboten gÄr fritt genom grÀsmattorna i MIT (video)

Cheetah-roboten gÄr fritt genom grÀsmattorna i MIT (video)

Det Ă€r inte första gĂ„ngen vi ser det Gepard, robotens DARPA inspirerad av geparder som kan nĂ„ ganska höga hastigheter och till och med hoppa över hinder, men först idag har MIT-forskarna lyckats skapa en version som inte krĂ€ver kontinuerlig utfodring, och de har “slĂ€ppt” den runt universitetets campus.

Egenskaperna hos Cheetah Àr anvÀndningen av en speciell algoritm och dess utfodringsmetod. Den första bestÀmmer kraften som motorerna mÄste slÀppa i varje situation och bestÀmmer dess körhastighet och höjden pÄ hoppet. Tack vare detta kontrollerade tillvÀgagÄngssÀtt Àr Cheetah mer stabil och smidig Àn andra robotar av denna typ, t.ex. Alphadog, och kan hÄlla balansen nÀr hastigheten ökar.

Den andra viktiga funktionen Àr att den inte drivs av en förbrÀnningsmotor utan av en elektrisk, vilket gör den sÄ tyst att det bara finns dess steg.

Resultatet? En tyst robor som kan hoppa över hinder och röra sig fritt. Det Ă€r Ă€nnu inte sĂ„ smidigt och snabbt som dess djurmotsvar … men vi skulle inte vilja stĂ€llas inför en version av det med klor och ett raketrev.