Coca-Cola och Pepsi tar bort en ingrediens som ocksÄ finns i flamskyddsmedel

Coca-Cola och Pepsi tar bort en ingrediens som ocksÄ finns i flamskyddsmedel

Koks Àr PepsiCo de kommer snart att ta bort en kontroversiell ingrediens frÄn sina drycker som ocksÄ finns i flamskyddsmedel.

LÄS OCH: Smarta vapen för att förhindra olyckor och brottslighet (video)

Ingrediensens namn Àr bromerad vegetabilisk olja (BVO) och kommer att tas bort inom Äret frÄn Koks, medan Pepsi den tog redan av Gatorade förra Äret och förbereder sig för att göra samma sak med alla sina produkter.

Koks rapporterar att BVO den anvĂ€nds för att förbĂ€ttra stabiliteten hos vissa drycker för att förhindra att ingredienserna separeras. Även om det inte finns i alla produkter av denna typ, skulle det finnas i nĂ€stan alla som smakar citron.

Bland annat BVO det Àr inte ens en kritisk komponent och Àr förbjudet i Japan och Europeiska unionen. Coca-Cola har sagt att den Àr redo att ersÀtta den med Àmnen som sackarosacetat-isobutyrat eller den förestrad glycerol, som redan anvÀnds ofta i tuggummi och andra drycker.

Effekten av BVO mÀnniskokroppen Àr fortfarande en inte helt klar frÄga. Mayo Clinic rapporterar att det har gjorts fÄ studier om detta, men i vissa visas det att brom det kan ackumuleras i kroppen med okÀnda effekter. Andra pratar om minnesförlust och nervproblem efter att ha druckit mer Àn tvÄ liter lÀsk pÄ en dag. BVO, men det mÄste ocksÄ sÀgas att om du dricker tvÄ liter lÀsk pÄ en enda dag, kanske problemen du stÄr inför Àr mycket allvarligare.

Uppenbarligen förnekar bÄda företagen att avlÀgsnandet av BVO Àr kopplat till hÀlsoproblem, men det Àr tÀnkt att vara bara ett sÀtt att möta kraven frÄn kunder, som hade uttryckt sig i frÄgan med en framstÀllning.