Dataskydd: EG-domstolen bekrÀftar förbudet mot icke-relaterad datalagring

Dataskydd: EG-domstolen bekrÀftar förbudet mot icke-relaterad datalagring

EG-domstolen avvisar Äterigen politikerens begÀran om masslagring av kommunikationsdata. Det finns dock undantag.

Inom Europeiska unionen fĂ„r inga telekommunikationsuppgifter lagras i bulk utan anledning Ă€ven för att bekĂ€mpa terrorism. EG-domstolen beslutade pĂ„ tisdagen i Luxemburg (PDF). Enligt domstolens dom Ă€r sĂ„dan datalagring endast möjlig om det finns ett allvarligt hot mot den nationella sĂ€kerheten. Lagringstiden mĂ„ste dock vara tidsbegrĂ€nsad. Undantag för “riktad” och “accelererad” lagring Ă€r ocksĂ„ möjliga. Domstolen instĂ€mde sĂ„ledes i huvudsak med EG-domstolens generaladvokat Manuel Campos SĂĄnchez-Bordona (Az. C-623/17, C-511/18, C-512/18, C-520/18).

EG-domstolen hade redan satt strĂ€nga grĂ€nser för datalagring i EU 2014 och 2016. ÄndĂ„ finns det nuvarande regler i EU-lĂ€nder som Frankrike och Belgien, liksom i det tidigare medlemslandet Storbritannien, som föreskriver lagring av anslutningsdata utan anledning. I fyra fall ville domstolar frĂ„n de tre lĂ€nderna fĂ„ veta frĂ„n domstolen om kraven ocksĂ„ mĂ„ste tillĂ€mpas i samband med nationell sĂ€kerhet och kampen mot terrorism.

Tidigare beslut bekrÀftades

I sin nya dom försvarar domstolen beslut frÄn tidigare Är. DÀrmed avvisas medlemsstaternas Äsikter att de relevanta rÀttsliga grunderna inte behöver tillÀmpas, eftersom frÄgor om nationell sÀkerhet uteslutande faller inom medlemsstaternas omrÄde. EG-domstolen sÀger otvetydigt att E-Privay-direktivet och andra EU-lagar mÄste beaktas vid motsvarande regler för kommunikationsleverantörerna.

I de specifika fallen förbjuder domstolen sÄledes beslut enligt vilka leverantörer mÄste vidarebefordra massor av anslutnings- och platsuppgifter till nationella sÀkerhetsmyndigheter utan anledning (Storbritannien). I fallen frÄn Belgien och Frankrike förklaras Àven den oberÀttigade lagringen av uppgifter otillÄtlig.

Förutom undantagsalternativen i nödsituationer fortsÀtter domstolen att tillÄta specifik lagring av anslutningsdata, som i tidigare avgöranden. Lagringen mÄste begrÀnsas till vad som Àr absolut nödvÀndigt. Detta gÀller till exempel uppgifterna om personer som har goda skÀl att misstÀnka terroristaktiviteter. För lagring i nödsituationer anges i beslutet att de relevanta besluten mÄste kontrolleras av en domstol eller en oberoende myndighet.
Sist men inte minst anser EU-domstolen att lagrade uppgifter som samlats in pÄ grundval av otillÄtna lagar inte bör anvÀndas som bevis.

Beslutet om den tyska förordningen kommer att följa

Datalagring Ă€r för nĂ€rvarande avstĂ€ngd i Tyskland. Även i detta fall bör EG-domstolen besluta om tillĂ„tligheten av förordningarna. Den federala förvaltningsdomstolen gjorde en motsvarande begĂ€ran om förhandsavgörande i september 2019.

I Tyskland finns det dock flera federala och statliga initiativ för att fortsÀtta datalagring. Senast avvisade en Federal Council-kommitté ett förslag frÄn Mecklenburg-Vorpommern, enligt vilket den federala regeringen borde förbereda en datalagringsprocess med beaktande av den tidigare rÀttspraxis frÄn Federal Constitutional Court och EG-domstolen. Efter det nya beslutet frÄn Luxemburg blir det Ànnu svÄrare för regeringen att komma med en förordning som ungefÀr motsvarar sÀkerhetsmyndigheternas lagringskrav.

KĂ€lla: Golem

OcksÄ populÀrt bland Areamobile-lÀsare: Redan i november har rÀtten till privat laddning av elbilar, t.ex.  B. i underjordiska garage, Àr förankrade i lag.tema

LagÀndring: RÀtt till privat laddningspunkt och fiberoptisk anslutning kommer

RÀtten till privat avgift ska förankras i lag redan i november. Detta gÀller Àven för fiberoptiska anslutningar. Facebook mÄste ge arvtagarna till en flicka direkt tillgÄng till den avlidnes blockerade konto.  En sÄdan dom frÄn BGH.företag

Digital arv: Facebook mÄste ge arvingar direkt tillgÄng till konton

Facebook mÄste ge arvtagarna till en flicka direkt tillgÄng till den avlidnes blockerade konto. En sÄdan dom frÄn BGH. GUV har kÀmpat i flera Är mot portaler med olagliga kopior av filmer och serier som movie2k.ag.  Nu Àr företaget insolvent.tema

UpphovsrÀtt: Insolvensförfaranden inleddes för GVU

De viktigaste insolvensförfarandena för insolvens och överskuldsÀttning har inletts vid Charlottenburgs tingsrÀtt för GVU.

Vi har markerat affiliate-lÀnkar med en asterisk. Vi fÄr en liten provision för ett köp via vÄr lÀnk och kan dÀrmed delvis finansiera den kostnadsfria webbplatsen med denna inkomst. Det finns inga kostnader för anvÀndaren.