Deflektorskölden frÄn Star Wars kan existera i verkligheten

Deflektorskölden frÄn Star Wars kan existera i verkligheten

Kom ihÄg deflektorskydd av Star Wars? I universum skapat av George Lucas dessa energifÀlt har makten att blockera nÀstan alla typer av attacker. Lyckligtvis för oss, Ätminstone just nu, behöver vi inte skydda oss frÄn laservapen och dödsstrÄlar Ànnu, men konceptet skulle faktiskt vara tillÀmpligt.

LÄS ALT: En asteroid skummar jorden och passerar den nĂ€rmare Ă€n mĂ„nen

NÄgra fysikstudenter frÄn University of Leicester (Storbritannien), inspirerade av vad vi sÄg i StjÀrnornas krig, teoretiserade de a plasmafÀlt super het, hÄlls pÄ rÀtt avstÄnd frÄn en magnetiskt fÀlt, som kan Äterspegla majoriteten av elektromagnetisk strÄlning.

Uppenbarligen saknas inte de praktiska grÀnserna. Storleken pÄ magnetfÀltgeneratorn, de stora mÀngderna kraft krav pÄ plasmaproduktion och framför allt det faktum att den som var inne i fÀltet inte kunde se igenom det, gör det osannolikt att det anvÀnds som sköldar defensiv.

Om den tillÀmpas pÄ mindre dimensioner kan teorin ha en anvÀndbar tillÀmpning i laboratoriereaktorer som anvÀnds i studien av specifika fysiska fenomen som till exempel kÀrnfusion.

Allt detta innebÀr inte att vi nödvÀndigtvis mÄste ge upp en elektromagnetisk skÀrm. De olika lagren avatmosfÀr regelbundet skydda oss frÄn skadlig strÄlning kommer frÄn rymden och Àven om den inte kan definieras som teknik rÀcker det för att göra livet pÄ jorden möjligt.

Gata