Den första bebodda planeten som upptÀcktes kanske inte existerar (foton och videor)

Den första bebodda planeten som upptÀcktes kanske inte existerar (foton och videor)

Sedan tillkÀnnagivandet av upptÀckten av 581, en stjÀrna runt vilken en planet med mycket egenskaper roterar jordliknande, har sci-fi-förhoppningarna pÄ en expedition som kan lÀgga grunden för en framtida mÀnsklig utvandring varit oupphörlig. TyvÀrr Àr slutsatsen sannolikt en av de mest nedslÄende: denna planet faktiskt det kanske inte finns.

LÄS OCH: Gliese 823c, planeten nĂ€rmast jorden

År 2007 observerade astronomer fyra planeter kretsar kring stjĂ€rnan, varav tvĂ„ inom den sĂ„ kallade “beboeliga zonen”: inte för nĂ€ra eller för lĂ„ngt för att ha en temperatur som tillĂ„ter utveckling av livet: en av dem kallades Gliese 581d. Efter nĂ„gra Ă„r togs ytterligare tvĂ„ planeter till listan, inklusive Gliese 581g, som tycktes ha Ă€nnu bĂ€ttre förhoppningar för livet. Problemet Ă€r att, trots att de konstnĂ€rliga framstĂ€llningarna av dessa planeter görs, forskare fortfarande tittar pĂ„ “klottrar i en graf”.

Dessa ord, uppenbarligen skÀmt, kommer dock frÄn Paul Robertson, en forskare som leder ny forskning som fann att mÀtningarna som anvÀndes för att upptÀcka planeter av denna typ kunde vara skeva av saker som solflÀckar, vilket ledde till felaktiga bevis angÄende de tvÄ planeter som anges ovan.

Teamet som upptÀckte dessa planeter hade anvÀnt avlÀsningar frÄn spektrografer, som fokuserar pÄ detaljer ljusa strukturer slÀpps av stjÀrnan. Det tog Är av tolkning för att gissa att planeterna fanns, men observationer frÄn Robertsons team vid Pennsylvania State University sÄg nÄgra signaler försvinna, medan de frÄn andra planeter blev starkare, ett tecken pÄ störningar i deras samling.

Försvinner förhoppningarna om att hitta en ny beboelig planet? Lyckligtvis inte: det kunde ha gĂ„tt fel i det hĂ€r fallet, men med orden frĂ„n Robertson sjĂ€lv ”Vi kommer att upptĂ€cka fler planeter Ă€n vi förlorar”, med iakttagandet av ”bullret” som produceras av stjĂ€rnorna ”.

beboelig planet 2

KĂ€lla: Engadget