Den matematiska formeln för livets svÄra beslut

Den matematiska formeln för livets svÄra beslut

Under vĂ„rt liv stĂ„r vi ofta inför beslut lika viktiga som de Ă€r svĂ„ra: vilket jobb att göra, vilken kandidat som ska anstĂ€llas för vĂ„rt företag eller till och med vilken person som ska vĂ€ljas för det ödesdigra “tills döden skiljer sig Ă„t oss”. Lyckligtvis kan vi hjĂ€lpa oss att öka oddsen för att göra rĂ€tt val matte.

LÄS OCH: Primaternas matematiska fĂ€rdigheter

Denna typ av dilemma kallas “Problemet med Ă€ktenskapet“(Eller” Problemet med sekreteraren “): denna definition anvĂ€nds för att indikera alla fall dĂ€r vi, nĂ€r vi gör ett val, skĂ€r ut alla andra möjligheter som vi kan bli medvetna om i framtiden, som nya möjliga följeslagare eller kandidater för arbete.

Alex Bellos, författare till boken “The Grapes of Math”, analyserar frĂ„gan frĂ„n matematisk synvinkel:

“TĂ€nk dig att du intervjuar 20 personer för rollen som sekreterare i ditt företag (eller för att vĂ€lja din fru), med regeln att i slutet av varje intervju mĂ„ste du bestĂ€mma om du vill tilldela dem jobbet eller inte: om du erbjuder jobbet till nĂ„gon, i slutet av spel. Du kan inte fortsĂ€tta och trĂ€ffa andra. Om du Ă„ andra sidan kommer till den sista kandidaten mĂ„ste du erbjuda honom jobbet.

Med hĂ€nvisning till teorin om Martin Gardner, som beskrev formeln 1960, Ă€r ​​det bĂ€sta sĂ€ttet att gĂ„ vidare att trĂ€ffas de första 36,8% av kandidaterna: anstĂ€ll inte (eller gifta dig) med nĂ„gon av dem, men nĂ€r en av de nĂ€sta kandidaterna Ă€r upp till det bĂ€sta av den första gruppen, Ă€r det hĂ€r du ska vĂ€lja! Naturligtvis kvarstĂ„r möjligheten att det absolut bĂ€sta var de första 36,8%, men Ă€ven dĂ„ kommer du fortfarande att hitta dig sjĂ€lv med andravalet. “

Visst, det Àr en matematisk modell som inte tar hÀnsyn till mÀnskliga faktorer, till exempel möjligheten att du blir galet kÀr i nÄgon som tillhör den första gruppen, och som dessutom inte ens ger ett lyckligt resultat i alla fall: det gör det oftare Àn nÀr det skulle hÀnda genom att agera slumpmÀssigt och för en matematiker rÀcker det.

GATA: LifeHacker