Den “orĂ€dda” dinosaurien Ă€r den största fossilen som nĂ„gonsin upptĂ€ckts (video)

Den

De Dreadnoughtus schrani Àr en ny art av dinosaurier, upptÀckt i Argentina av forskare vid Drexel University, som gÄr in i kategorin med de mest kompletta fossiler som nÄgonsin hittats. Dess mÄtt har uppskattats i storleksordningen 65 ton vikt med 26 meters lÀngd.

Detta betyder inte att Dreadnoughtus var den största dinosaurien nÄgonsin, men det Àr fortfarande den största antika reptilen, av vilken fler ben hittills hittats.

LÄS OCH: Forskare gĂ„r fisken för att lĂ€ra sig om vĂ„rt förflutna

Djuret tillhörde slĂ€ktet till Titanosaurier, en grupp fyrfotade reptiler med en lĂ„ng hals och en diet baserad pĂ„ hög vegetation. MĂ„nga djur av denna typ, liksom Dreadnoughtus vars namn kan översĂ€ttas till “orĂ€dd”, bodde i Argentina, i regionen Patagonien.

De första benen hittades 2005 och nÀr arbetet var klart var det möjligt att sÀtta ihop 145 ben och en tand, som kommer frÄn tvÄ individer. Man tror att djuret kan ha haft ett skelett pÄ 256 ben, varav 110 typer (exklusive de i skallen) har hittats.

Det som Àr förvÄnande Àr inte bara storleken och kvantiteten pÄ benen utan ocksÄ den bevarande tillstÄnd, som forskarna tyckte utmÀrkt. Prof. Kenneth Lacovara, fossilens upptÀckare, för 3D-utskrift gör denna upptÀckt Ànnu mer intressant.

Forskningschefen har faktiskt förklarat att han vill göra 3D-skanningar av benen att lÄta museer, institutioner eller enkla entusiaster reproducera skelettet. Om din dröm alltid har varit att öppna en Jurassic Park, kan det hÀr vara ett bra stÀlle att börja.

Gata