Det Àr dÀrför rösten lÄter annorlunda för vÄrt öra

Det Àr dÀrför rösten lÄter annorlunda för vÄrt öra

Om du nÄgonsin har gjort det lyssna pÄ din röst frÄn en annan kÀlla Àn din mun, till exempel i en inspelning, har du mÀrkt sÄ hÀr lÄter vÀldigt annorlunda frÄn vad vi hör nÀr vi pratar. Orsaken till denna effekt beror pÄ skallen vibrationer orsakade av ljudvÄgorna.

LÄS OCH: Hur mycket minne lagras i en mĂ€nniskokropp?

Under fonering vibreras luften som passerar genom stÀmbanden för att skapa ljudet frÄn rösten. Innan du lÀmnar munnen förstÀrks och moduleras ljudet genom tungans och lÀpparnas verkan. De genererade ljudvÄgorna, eller vibrationerna i den omgivande luften, nÄr sÄledes vÄr samtalspartners öra.

Att ta emot vibrationer av vÄr röst Àr inte bara trumhinnan hos de omkring oss utan ocksÄ vÄr, som ocksÄ kommer att plocka upp skallen, i sin tur framkallad av stÀmbanden. Eftersom ljudvÄgorna rör sig i en lÄngsammare hastighet i vÄra vÀvnader, genererar de vibrationerna i luft och kropp ett lÀgre ljud jÀmfört med vad som nÄr andra.

HÀr förklarar sedan varför vÄr röst verkar mer skrynklig och rungande nÀr den hörs frÄn en video eller en inspelning och om den hÀr saken nÄgonsin skapar förlÀgenhet kan du alltid skylla pÄ vÄgornas fysik.

Gata