Det konstgjorda bladet som andas (och kan ta oss till rymden)

Det konstgjorda bladet som andas (och kan ta oss till rymden)

Ett av de största problemen i utforskningen av rymden Àr den irriterande syrebristen som genomsyrar större delen av universum. Lyckligtvis hÀr pÄ jorden tar vÀxter hand om att omvandla vÄr koldioxid till en mycket anvÀndbar O2, sÄ varför inte utnyttja denna idé?

LÄS OCH: Ett pappersark sĂ„ tjockt som universum

Skulle det inte vara bra om vi kunde anvÀnda vÀxter som syrefabriker, men utan behov av mark, sol, vatten, gödselmedel och tyngdkraft? Det Àr just poÀngen med forskningen av Julian Melchiorri, examen frÄn Royal College of Art, som skapade det första bladet som tar vatten, koldioxid och ljus och returnerar luft.

Bladet skapades med utgÄngspunkt frÄn kloroplaster, det Àr den del av vÀxten som Àr ansvarig för fotosyntes, upphÀngd i en struktur av sidenproteiner. Elon Musk Àr NASA, stick upp öronen!

Resultatet Ă€r ett syntetiskt material som kan ”andas” precis som ett blad, vilket potentiellt kan rena och tillföra syre inomhus och utomhus. FörestĂ€ll dig vad som skulle kunna göras om fasaderna pĂ„ byggnader eller andra strukturer tĂ€cktes med en tunn belĂ€ggning av detta material, eller vad vi kunde uppnĂ„ genom att plantera konstgjorda trĂ€d fyllda med dessa blad direkt pĂ„ marsjord.

Kan det vara gryningen av en ny era av rymdkolonisering?