Disneys algoritm för att göra allt till en topp (video)

Disneys algoritm för att göra allt till en topp (video)

dÀr snurra det Àr ett av de enklaste och Àldsta spelen i mÀnsklighetens historia, och det Àr förmodligen vanligt att vi nu vet allt om hur det fungerar och hur man gör det. Forskningsavdelningen för DisneyistÀllet försökte han undergrÀva denna stereotyp genom att utforma en algoritm vilket gör att du kan förvandla objekt av vilken form som helst till toppar.

LÄS OCH: Lego tĂ€nker pĂ„ en modell av Wall-E

Inte alla fasta Àmnen Àr i sjÀlva verket lÀmpliga att anvÀndas som topp: för att den ska fungera Àr det faktiskt nödvÀndigt att den kan hÄlla vikten balanserad under rörelse. Forskarna fann att det Àr möjligt analysera ett fast Àmne före konstruktion för att optimera massans centrum för att upprÀtthÄlla rotationsstabilitet.

De flesta av optimeringar som produceras av algoritmen baseras pÄ anvÀndningen av inre utrymmen: den berÀknar faktiskt vilken av dem som mÄste lÀmnas tom för att hÄlla vikten balanserad. Med den hÀr metoden kunde forskargruppen skriva ut koppformade snurr, med asymmetriska fasta Àmnen eller oregelbundna former (som en elefant), som alla fungerade perfekt.

De applikationer denna upptÀckt gÄr dock lÀngre Àn bara leksaker: algoritmen kan anvÀndas för andra strukturer stabilisera mekaniska konstruktioner, robotar eller andra rörliga föremÄl. Innan det Àr vi dock redo att satsa pÄ att Disney-temaparker kommer att erbjuda ett rikt utbud av snurrande souvenirer nÀsta sÀsong.

GATA: Engadget