En bok till John Alvin, mannen som designade biografen ’80 / ’90

En bok till John Alvin, mannen som designade biografen '80 / '90

Den som gillar att samla in berömda filmaffischer har minst ett verk av John Alvin hemma, men han vet nog inte. Vem Àr John Alvin? Helt enkelt konstnÀren bakom filmaffischer som ET The Extraterrestrial, Blade Runner, The Gremlins och Jurassic Park, dÀrför en av de mÀnniskor som, Àven om de inte Àr sÄ kÀnda som Saul Bass, hjÀlpte till att skapa vÄr fantasi.

För att lĂ€ra kĂ€nna honom bĂ€ttre och komma ihĂ„g honom (han dog 2008) kommer det att slĂ€ppas i dessa dagar “Konsten av John Alvin”, en bok dĂ€r hans bĂ€sta verk samlas, tillsammans med förberedande skisser och variationer, som visar bakom kulisserna i hans kreativa process.

Son till en soldat, Alvin han rörde sig mycket i sitt liv och anvĂ€nde ritning som ett sĂ€tt att fĂ„ vĂ€nner frĂ„n stad till stad, eftersom han var mycket bra pĂ„ att rita bilder pĂ„ bilar och pin-ups att ge till andra killar. Efter examen frĂ„n Art Center College of Design började han arbeta för Hanna-Barbera, dĂ€r han trĂ€ffade grafisk formgivare Anthony Goldschmidt, som fick honom att designa affischen för “Middag och en halv eld “ av Mel Brooks, och det var dĂ„ Alvin insĂ„g vad han ville göra i livet.

Under de följande Ären skapade han affischer för de bÀsta filmerna pÄ 80- och 90-talet, inklusive Goonies, och för tecknade serier som The Lion King och Little Mermaid, Àven om de flesta av hans verk inte har nÄgon signatur (ibland borttagen frÄn produktionshus) och ingen titelkredit. En orÀttvisa som den hÀr boken delvis försöker lÀka.