En förlamad tÀvlingsförare kommer att delta i Indy 500

En förlamad tÀvlingsförare kommer att delta i Indy 500

Sam Schmidt, en tÀvlingsförare som var förlamad Är 2000 pÄ grund av en olycka, kommer att ÄtervÀnda för att vara en del av det berömda billoppet Indianapolis 500 tack vare en speciell enhet som gör att han kan styra bilen med huvudet: programmet innehÄller fyra inledande varv den 25 maj innan den officiella tÀvlingen startar.

LÄS OCH: GelĂ©n som bygger om benen

Det Àr inte första gÄngen elektroniska enheter rÀddas för personer med rörelseproblem: i det hÀr fallet kommer det att vara en viss maskin utrustad med infraröda sensorer Àr videokameror som kommer att lÀsa Schmidts huvudrörelser och översÀtta dem till vÀgbeskrivningar för bilens fordonsdator. För att bromsa kommer föraren att ha en trycksensor i munnen som skickar signalen till bromsarna.

Uppenbarligen mÄnga togs sÀkerhetsÄtgÀrder: för att hjÀlpa föraren ocksÄ en GPS-sensor, med en uppdateringshastighet pÄ 1000 gÄnger per sekund, som kommer att kontrollera banan och korrigera den vid fel, samt en annan förare som sitter bredvid den som kan ta kontroll över fordonet i hÀndelse av behöver. Helst kommer emellertid Schmidt att kunna styra bilen hela vÀgen: en stor tillfredsstÀllelse för dem som trodde att de helt hade tappat bort denna möjlighet.

GATA: GrÀnsen