En forskare hackar ett flygplans navigationssystem

En forskare hackar ett flygplans navigationssystem

Hackaren Ruben Santamarta pÄstod sig ha hittat en allvarlig fel i flygplanssÀkerhetssystem vilket skulle möjliggöra, genom att komma Ät Wi-Fi-nÀtverket för passagerare eller genom det integrerade underhÄllningssystemet, att ta kontroll över flygplanets satellitutrustning.

Forskningsresultaten kommer att presenteras denna vecka kl Svart hatt Las Vegas, en stor konferens om datorsystems sÀkerhet, och frÄgan förvÀntas vÀcka stor uppmÀrksamhet. Lyckligtvis gjordes hacket i ett laboratorium och Santamarta sjÀlv Àr inte sÀker pÄ hur tillÀmpligt detta Àr i den verkliga vÀrlden.

LÄS OCH: TvĂ„ forskare hittar ett allvarligt sĂ€kerhetsfel i USB-portarna

Men om mekanismen faktiskt fungerar Àr det inte bara lufttransport som kommer att drabbas. De aktuella satellitsystemen anvÀnds ocksÄ pÄ fartyg, militÀra fordon och energistrukturer som oljeplattformar och vindkraftverk.

Santamarta har uppgett att han offentligt kommer att slÀppa sin metod som gör det möjligt för tillverkare att ge tÀckning för felet, vilket enligt hackaren skulle reduceras till ett för enkelt lösenord. Allt som ÄterstÄr Àr att vÀnta pÄ konferensen och hoppas att problemet kommer att lösas sÄ snart som möjligt, kanske genom att helt enkelt Àndra lösenordet för dessa enheter.

Gata