En genial vindbrygga som inte stiger (video)

En genial vindbrygga som inte stiger (video)

FrĂ„n dammarnas hemland kommer det sista nyhet inom omrĂ„det civilingenjör. Royal HaskoningDHV, ett ledande nederlĂ€ndsk ingenjörskonsultföretag, har presenterat ett nytt koncept med vindbrygga dĂ€r istĂ€llet för att “höja vĂ€gen”, en tillfĂ€llig kanal, dĂ€r vattennivĂ„n Ă€r tillrĂ€ckligt lĂ„g för att tillĂ„ta passage av bĂ„tar.

LÄS OCH: I Kina designas undervattensstaden

Driften av systemet, av vilken vi rapporterar en video i slutet av artikeln, pÄminner om en svÀngning; efter att ha tillÄtit bÄtar att komma in i systemet, vilar det tills vattennivÄn inuti det sjunker till lÀmplig höjd för passage. NÀr korsningen Àr klar kommer den, detta Àr namnet pÄ den geniala enheten, att ÄtergÄ till sin vilolÀge och Äterföra fartygen till normal nivÄ.

Det presenterade projektet gjordes speciellt för Haringvliet-bron i NederlÀnderna för att sÀnka vattnet med 8 meter. Det kan inte uteslutas att om systemet fungerar kan det ocksÄ anvÀndas i andra delar av vÀrlden. SÀnkta priser jÀmfört med en mekaniserad bro och det faktum att den fungerar tack vare solenergi spelar verkligen för lutande lÄs.

Gata