En getinspirerad klÀttringsprotes

En getinspirerad klÀttringsprotes

SÄ praktiskt som de kan vara i sport Àr protetiska extremiteter fortfarande inte i stÄnd att hjÀlpa dem som vill göra mer komplexa aktiviteter, som att klÀttra pÄ en vÀgg. Men för alla dem som vill övervinna sina fysiska grÀnser för att ÄtervÀnda till sin bergspassion, Kai Lin, designstudent vid Pratt Institute har studerat en lysande och elegant lösning pÄ samma gÄng: ett konstgjort ben inspirerat av vÀrldens bÀsta klÀttrare: bergsgetter.

Faktum Àr att Lin fann att den böjda ytan pÄ getens hov fungerar som en naturlig sug pÄ steniga ytor, medan den hÄrdare utsidan sÀkerstÀller stabilitet i de mest skakiga passagerna, varför de lyckas förbli fÀsta vid nÀstan vertikala ytor. Inspirerad av denna idé har Lin skapat tre alltmer förfinade prototyper som innehÄller principerna för tÀppan i sulan.

TyvĂ€rr har projektet Ă€nnu inte testats i fĂ€lt, eftersom Lin hĂ€vdar att han fortfarande mĂ„ste förfina designen innan han kan gĂ„ igenom nĂ€sta fas. För nĂ€rvarande Ă€r endast protesens möjliga namn kĂ€nt: Klippa, Svenskt ord för “klippa”.