En konstig signal frÄn universum kan vara nyckeln till mörk materia

En konstig signal frÄn universum kan vara nyckeln till mörk materia

Astronomer har upptÀckt en mystisk signal 240 miljoner Är bort, kommer frÄnKluster av Perseus, ett av de största föremÄlen i universum. Signalen Àr liten i intensitet med ett mycket exakt vÄglÀngdsband av röntgenstrÄlar vars ursprung fortfarande Àr okÀnt.

En av teorierna förutspÄr att den producerades genom förfallet av en steril neutrino, en typ av partikel som skulle ha att göra med mörk materia. Av denna anledning Àr forskare sÀrskilt intresserade av att förstÄ dess kÀlla: relaterade studier kan hjÀlpa dem att bÀttre förstÄ universums vÀsen och för första gÄngen markera nÀrvaron av mörk materia, vilket Àr sÀrskilt svÄrt, trots att det utgör 85. % av utrymmet.

För att hitta denna signal lyssnade forskargruppen som hanterar den i 17 dagar pÄ utslÀppen frÄn Perseus-klustret som registrerats pÄ över tio Är vid Chandra röntgenobservatorium av NASA Àr ESAs XMM-Newton.

Detta kluster Àr ett av de största föremÄlen pÄ himlen och Àr vÀrd för tusentals galaxer nedsÀnkta i ett stort moln av extremt sÀllsynt gas, och det Àr inte första gÄngen det ger överraskningar. 2003 fann forskare den djupaste noten som nÄgonsin producerats, en ton med en svÀngningsperiod pÄ 9,6 miljoner Är, eller 57 oktaver under tangenten mitt i ett piano, och som du kan höra hÀr. nedan, mycket accelererad.