En tusen Är gammal vikingsfÀstning upptÀcktes

En tusen Är gammal vikingsfÀstning upptÀcktes

60 Är har gÄtt sedan den senaste fÀstningen viking upptÀckt, som fick mÄnga att tro att det inte fanns nÄgot kvar att veta om denna forntida civilisation, men förra helgen meddelade ett team av brittiska och danska arkeologer att de hade upptÀckt nÄgra bevis pÄ en ny plats, och för att göra det anvÀnde nÄgra mycket intressanta tekniker.

FÀstningen ligger cirka 40 miles frÄn Köpenhamn, i en punkt dÀr man egentligen antog att en liknande struktur kunde hittas, men som hittills ingenting hittats pÄ. Tack vare hjÀlp frÄn University of York och forskaren Helen Goodchild laget avslöjade bevis pÄ en stor cirkulÀr struktur med fyra öppningar, var och en stÀngd med trÀportar som brÀndes, troligen under en strid.

Men hur kom denna upptĂ€ckt till? Enligt University of Århus, Goodchild han anvĂ€nde en teknik som kallades “Gradiometri” vilket innebĂ€r att mĂ€ta jordens magnetfĂ€lt i forskningsplatsens mark. JĂ€mförelse av variationer frĂ„n omrĂ„de till omrĂ„de Ă€r det möjligt att förstĂ„ var mĂ€nniskan har gjort förĂ€ndringar, till exempel genom att grĂ€va brunnar eller diken och dĂ€rigenom avgrĂ€nsa platsen att grĂ€va.

Resultatet Àr bilden du ser nedan, dÀr du kan se fÀstningens omkrets.

hkk7zumx5ze5z1phwbry

Nu vÀntar laget pÄ resultaten pÄ dörrenas trÀ, sÄ att det gÄr exakt, men enligt forskarna gÄr strukturen tillbaka till kung Harald Bluetooth (ja, namnet kommer frÄn honom) eller hans son Sweyn Forkbeard, som regerade runt Är 1000, och att han blev kung över England nÀr han invaderade den 1013. I sjÀlva verket kan detta bara vara fÀstningen frÄn vilken Forkbeard startade sin sista offensiv.