Ett experiment för att förstÄ om vi Àr ett experiment

Ett experiment för att förstÄ om vi Àr ett experiment

SÄ vitt vi vet kan vi inte vara sÀkra pÄ att vÀrlden omkring oss Àr en tredimensionell illusion av en tvÄdimensionell vÀrld. Det kan tyckas som en konstig och störande idé, men fysikgemenskapen har tagit det vÀldigt seriöst under en tid.

DE

TyvÀrr var det fram till nu mycket svÄrt att verifiera existensen av ett 2D-universum, men idag, tack vare ett experiment som lanserades vid Fermi National Laboratory i Illinois kan vi kanske definiera hur universum lagrar informationen vi interagerar med varje dag, och om vi lever i ett hologram.

LÄS OCH: TrueNorth, chipet skapades för att tĂ€nka som en mĂ€nsklig hjĂ€rna

För att avgöra vilken typ av verklighet vi lever i skapade ett forskargrupp ett experiment som kallades “Holometer” som bestĂ„r av tvĂ„ högintensiva lasrar (lika med effekten av 200 000 laserpekare) vars strĂ„le Ă€r uppdelad och skickas vinkelrĂ€tt i 40 meter. Efter 40 meter reflekteras lasrarna tillbaka, mot delaren som delade dem i tvĂ„, dĂ€r de rekombineras.

Tanken Àr att nÀr strÄlarna kommer tillbaka och trÀffar splitteren, ska de fÄ den att röra sig nÄgot och detta skulle göra laserns glans instabil. Om detta tillstÄnd intrÀffar skulle det innebÀra att rymden har en kontinuerlig vibration, en slags 2D-vÄg.

Detta resultat kan drastiskt förÀndra vÄr uppfattning om vÀrlden, eftersom det skulle betyda att all information i vÄrt universum lagras i mikroskopiska tvÄdimensionella partiklar, 10 biljoner gÄnger mindre Àn atomer. SÄ om vi tÀnker pÄ verkligheten som en gigantisk dator betyder det att den totala informationen som kan lagras inuti den Àr begrÀnsad, en slags slutlig grÀns för allt vi kan mÀta, tÀnka eller göra.

Det Àr Ànnu inte klart hur detta kan förÀndra mÀnniskors liv, för nu föredrar forskare att fokusera pÄ nÄgot mindre komplexa frÄgor, som att analysera fluktuationer i Äterljus. Bara att göra det tar ett par Är, sÄ nu kan du fortfarande njuta av verkligheten som den Àr.