Ett pappersark sÄ tjockt som universum

Ett pappersark sÄ tjockt som universum

Har du nÄgonsin försökt lÀgga ett ark pÄ sig mer Àn Ätta gÄnger? Om du försöker göra det med dina bara hÀnder kommer du att kÀmpa med en stenhÄrd papperskula. TÀnk dig för ett ögonblick att vi har en oÀndlig mÀngd energi som gör att vi kan fortsÀtta fÀlla papperet pÄ obestÀmd tid.

Om arket var 0,1 mm tjockt (som vanliga kontorsark) kommer dess tjocklek att vÀxa varje gÄng vi fÀller det och fördubblar det tidigare varje gÄng. Till exempel, tredje gÄngen nÄr vi tjockleken pÄ en spik, medan vi vid böjningen nummer 23 redan har nÄtt kilometer.

LÄS OCH: VĂ„rt universum saknar 80% av ljuset

Sju fler veck och vÄrt ark kommer att kunna nÄ rymden 1o0 km bort. FortsÀtter vi upp till 81 kommer vi att nÄ en skönhet pÄ 127 786 ljusÄr, ungefÀr tjockleken pÄ Andromedagalaxen.

mellanslag1

Men tÀnk inte pÄ att gÄ för lÄngt: din resa kommer förmodligen att sluta nÀr du nÄr 103 gÄnger, nÀr du Àr utanför grÀnserna för det observerbara universum, uppskattat till 93 miljarder ljusÄr. Om den hÀr lilla resan med fantasi och matematik, som börjar frÄn millimetern för att nÄ universums Àndar, har fascinerat dig, kan du ocksÄ följa den tack vare videon som du hittar nedan.

Gata