Facebook avslöjar sina planer pÄ att bygga ett internetnÀtverk med hjÀlp av drönare

Facebook avslöjar sina planer pÄ att bygga ett internetnÀtverk med hjÀlp av drönare

Efter projektet Loon of Google, ocksĂ„ Facebook och föreningen Internet.org flytta och titta pĂ„ himlen för att föra internet till Ă€ven de mest avlĂ€gsna omrĂ„dena i vĂ€rlden: om Google syftar till att anvĂ€nda speciella “luftballonger” som flyter i stratosfĂ€ren, idĂ©n om Mark Zuckerberg och dess förening Ă€r istĂ€llet för att anvĂ€nda gudar drönare kunna flyga under lĂ„nga perioder över höjderna hos traditionella flygplan.

LÄS OCH: Internet.org börjar sin utmaning att föra internet till hela vĂ€rlden

“Flygplan” Ă€r egentligen det ord han anvĂ€nder Yael Maguire, chefsingenjör vid Facebook Connectivity Lab, kanske för att undvika att omedelbart hĂ€nvisa sinnet till drönare och de lagstadgade svĂ„righeter som för nĂ€rvarande finns pĂ„ deras anvĂ€ndning, men det Ă€r faktiskt just dessa: i en intervju slĂ€pptes under Social Good Summit i Mashable, talade Maguire om “Flygplan utan piloter, som kan flyga i flera mĂ„nader, eller till och med Ă„r mellan ett stopp och ett annat.”

SÄdana flygplan, förutom de uppenbara svÄrigheterna för höjd över havet (de borde flyga mellan 18 och 27 kilometer höga), skulle dÀrför behöva drivas av solenergi, eftersom det inte finns nÄgon brÀnsle kapabel att tillhandahÄlla kraft under sÄ lÄnga tidsperioder.

dĂ€r dimensionera vissa flygplan borde istĂ€llet vara “ungefĂ€r som för en trafikflygplan, som en 747”, men skulle behöva vara mycket lĂ€ttare. En av modellerna som forskningslaboratoriet arbetar med verkar vara ”sex eller sju Prius lĂ„nga, men bara lika tunga som de fyra hjulen.

Det yttersta mÄlet Àr Àn en gÄng att fÄ internetanslutningen till utvecklingsomrÄden, med prioritet till de dÀr ett stort antal mÀnniskor inte kan ansluta. Maguire citerade Indien som ett exempel, ett land dÀr mer Àn 15% av befolkningen inte har nÄgon anslutning tillgÀnglig. Utöver det identifierades emellertid en lista över 21 lÀnder i Latinamerika, Afrika och Asien, för att ocksÄ studera hur flygplanen skulle kunna drabbas av solen som skulle driva dem.

NÀr arbetet startade lovar framtiden dock olika svÄrighet, bÄde tekniskt och reglerande, med tanke pÄ att det skulle vara första gÄngen att obemannade fordon skulle flyga över tröskeln pÄ 18 kilometer i höjd. Hoppet Àr dock att kunna fÄ Ätminstone ett av dessa flygplan upp i luften till 2015 för att börja testa ovanför USA: s mark. För att börja distribuera internet kan man dock inte tro att det tar mindre Àn tre till fem Är.

GATA: Mashable