Facebook avslöjar sina planer på att bygga ett internetnätverk med hjälp av drönare

Facebook avslöjar sina planer på att bygga ett internetnätverk med hjälp av drönare

Efter projektet Loon of Google, ocks√• Facebook och f√∂reningen Internet.org flytta och titta p√• himlen f√∂r att f√∂ra internet till √§ven de mest avl√§gsna omr√•dena i v√§rlden: om Google syftar till att anv√§nda speciella “luftballonger” som flyter i stratosf√§ren, id√©n om Mark Zuckerberg och dess f√∂rening √§r ist√§llet f√∂r att anv√§nda gudar dr√∂nare kunna flyga under l√•nga perioder √∂ver h√∂jderna hos traditionella flygplan.

L√ĄS OCH: Internet.org b√∂rjar sin utmaning att f√∂ra internet till hela v√§rlden

“Flygplan” √§r egentligen det ord han anv√§nder Yael Maguire, chefsingenj√∂r vid Facebook Connectivity Lab, kanske f√∂r att undvika att omedelbart h√§nvisa sinnet till dr√∂nare och de lagstadgade sv√•righeter som f√∂r n√§rvarande finns p√• deras anv√§ndning, men det √§r faktiskt just dessa: i en intervju sl√§pptes under Social Good Summit i Mashable, talade Maguire om “Flygplan utan piloter, som kan flyga i flera m√•nader, eller till och med √•r mellan ett stopp och ett annat.”

Sådana flygplan, förutom de uppenbara svårigheterna för höjd över havet (de borde flyga mellan 18 och 27 kilometer höga), skulle därför behöva drivas av solenergi, eftersom det inte finns någon bränsle kapabel att tillhandahålla kraft under så långa tidsperioder.

d√§r dimensionera vissa flygplan borde ist√§llet vara “ungef√§r som f√∂r en trafikflygplan, som en 747”, men skulle beh√∂va vara mycket l√§ttare. En av modellerna som forskningslaboratoriet arbetar med verkar vara ‚ÄĚsex eller sju Prius l√•nga, men bara lika tunga som de fyra hjulen.

Det yttersta målet är än en gång att få internetanslutningen till utvecklingsområden, med prioritet till de där ett stort antal människor inte kan ansluta. Maguire citerade Indien som ett exempel, ett land där mer än 15% av befolkningen inte har någon anslutning tillgänglig. Utöver det identifierades emellertid en lista över 21 länder i Latinamerika, Afrika och Asien, för att också studera hur flygplanen skulle kunna drabbas av solen som skulle driva dem.

När arbetet startade lovar framtiden dock olika svårighet, både tekniskt och reglerande, med tanke på att det skulle vara första gången att obemannade fordon skulle flyga över tröskeln på 18 kilometer i höjd. Hoppet är dock att kunna få åtminstone ett av dessa flygplan upp i luften till 2015 för att börja testa ovanför USA: s mark. För att börja distribuera internet kan man dock inte tro att det tar mindre än tre till fem år.

GATA: Mashable