Faran bakom exfolierande tvÄlar

Faran bakom exfolierande tvÄlar

TvÄlar och exfolierande krÀmer Àr de produkter som hjÀlper rengör vÄr hud noggrant, men vad ger just denna effekt? Ofta finns det i dessa kosmetika smÄ plastkorn som förr eller senare hamnar ner i avloppsrören tills de nÄr vattendrag, sÄsom floder och hav.

LÄS OCH: Billiga termiska solpaneler för att ersĂ€tta konventionella brĂ€nslen

L ‘föroreningar pĂ„ grund av plast icke-biologiskt nedbrytbart Ă€r bland de viktigaste och svĂ„raste att kontrollera, vilket framgĂ„r av plastöarna som finns i varje hav. Exfolierande produkter Ă€r en icke försumbar kĂ€lla till detta fenomen.

De smÄ kornen har en diameter som kan vara dimensioner mindre Àn en millimeter och Àven om de inte Àr giftiga kan de enkelt absorbera och transportera giftiga Àmnen bekÀmpningsmedel och industriavfall.

De sÀrskilda formerna och storlekarna gör att dessa partiklar lÀtt intas av vattenlevande organismer, sÄsom smÄ fiskar och krÀftdjur, med effekten av distribuera pÄ livsmedelskedjan Àmnena i dem, upp för att ÄtervÀnda till mÀnniskan.

exfolierande produkter 2

Det har föreslagits flera gÄnger att eliminera detta problem med enkla filtersystem, men problemet Àr att man skulle samla pÄ plasten skador irreparabelt flora och fauna nÀrvarande, till exempel genom att ta bort plankton. TyvÀrr kan Àven vattenreningsverk inte hantera de flytande partiklarna.

I Illinois (USA) har, mot bakgrund av en studie utförd av en grupp biologer som belyser problemet i de stora sjöarna, beslutat att att förbjuda produkter som innehÄller plastgranuler. Vi för vÄr del kan bara försöka begrÀnsa anvÀndningen av dessa produkter och, mer allmÀnt, försök att Ätervinna material som gÄr runt vÄra hus.

Gata