Flödet som rÀddar liv

Flödet som rÀddar liv

Enligt vissa forskare vid Exeter University (UK) kan hemligheten till lukten av flatulens ligga bakom förhindra viktiga patologier sÄsom cancer, ischemi, hjÀrtinfarkt och till och med demens. Nyckelkomponenten skulle varavÀtesulfid, en av de gaser som produceras av bakterierna i tarmen.

LÄS OCH: HĂ€r kommer det elektroniska pillret för förstoppning

VÀtesulfid Àr en förening som i höga doser Àr extremt giftig men som uppenbarligen i smÄ doser skulle kunna göra det skydda oss frÄn nÄgra allvarliga sjukdomar. Professor Matt Whiteman, chef för studien, sa:

”NĂ€r celler Ă€r utsatta för en sjukdom anvĂ€nder de enzymer som producerar smĂ„ mĂ€ngder vĂ€tesulfid. Denna förening hĂ„ller mitokondrier inuti cellen aktiva, sĂ„ att den kan fortsĂ€tta sin livscykel. Om detta inte hĂ€nder kommer cellen att dö och lĂ€mna utrymme för inflammation.

I vĂ„r studie interfererade vi med denna process genom att skapa en förening (AP39) som kan leverera smĂ„ mĂ€ngder vĂ€tesulfid till mitokondrierna. Cellerna som behandlats med denna förening skulle ha visat en hög resistens och förblivit levande under förhĂ„llanden med hög stress. “

Resultatet av studien Àr verkligen intressant och lÀgger till en bit till det komplexa pusslet av cellulÀra mekanismer som du har under en sjukdom.

Gata