Forskare genererar den artificiella slidan

Forskare genererar den artificiella slidan

Forskare har nyligen meddelat att mellan 2005 och 2008 genomgick fyra kvinnor implantatet labgenererade vaginor som visar sig vara en framgÄng.

LÄS OCH: Forskare som arbetar pĂ„ en jordbĂ€vningssköld

Kvinnorna, som var mellan 13 och 18 Är dÄ, föddes med en sÀllsynt sjukdom som kallas Mayer-Rokitansky-Kuster-Hausers syndrom (MRKH), som förhindrar normal utveckling av livmodern och slidan. Interventioner relaterade till detta syndrom involverar vanligtvis rekonstruktion eller smÀrtsam manuell utvidgningtraumatiska ingrepp som utvecklar komplikationer i 7% av fallen.

Av denna anledning beslutades att anvÀnda en rekonstruerad vagina, som beskrivs i studien publicerad i The Lancet.

Organet genererades med hjÀlp av olika typer av celler, antingen epitel det dÀr muskulös som sedan separerades och reproducerades i sex mÄnader pÄ en biologiskt nedbrytbar struktur skapas baserat pÄ patientens fysiska konformation.

För att implantera slidan skapades först en kanal i bÀckenomrÄdet och sedan suturerades den biologiskt nedbrytbara strukturen till den befintliga apparaten som under de följande veckorna var kopplad till det konstgjorda organet och försÄg det med blod och nervÀndar, medan strukturen lÄngsamt blev absorberas av kroppen.

Efterföljande tester visade att den genererade vÀvnaden var omöjlig att skilja frÄn den nuvarande och nu kan patienterna fÄ ett normalt sexliv, men de kan inte fÄ barn.