Forskare simulerar framgÄngsrikt tidsresor

Forskare simulerar framgÄngsrikt tidsresor

Vi kanske aldrig ser tidsresa som de beskriver dem i science fiction-romaner, eftersom de inte nödvÀndigtvis Àr möjliga. Men ett lag frÄnUniversity of Queensland har gÄtt sÄ lÄngt att simulera tidsresor i mycket, mycket liten skala.

LÄS OCH: VĂ€rldskartan för blixtar i realtid

Detta betyder inte att de anvÀnde en mikroskopisk DeLorean, men att tack vare de enskilda fotonerna har tidsresan för en kvantpartikel i en tidsslinga replikerats (lite som i bilden du ser ovan), vilket gör att den gÄr tillbaka till utgÄngspunkten.

Eftersom beteendet hos dessa partiklar i princip Àr oklart fanns det inget tillfÀlle för en trevlig tidsparadox. Partikeln kunde till exempel inte förstöras under resan, vilket skulle ha genererat viss osÀkerhet om den eventuella Äterkomsten.

Naturligtvis betyder detta inte att tidsresor Àr nÀra verkligheten, forskare har inte riktigt skapat ett tidshÄl, de har bara simulerat allt för att visa att det kan göras. Det kommer att dröja lÀnge innan du ens kan tÀnka pÄ ett test med föremÄl som bestÄr av flera partiklar, men om en dag kommer ett av dina barnbarn att resa i tid, vet att allt började hÀrifrÄn.