Forskare som arbetar pÄ en jordbÀvningssköld

Forskare som arbetar pÄ en jordbÀvningssköld

En grupp franska forskare har utvecklat en metod för att skydda stÀder frÄn jordbÀvningar, mycket viktiga nyheter med tanke pÄ de senaste jordbÀvningarna i Italien och den förödande jordbÀvningen i Chile.

LÄS OCH: Vill du ha en effektiv hjĂ€rna vid 45? Kör nĂ€r du Ă€r 25

Konceptet som systemet bygger pĂ„ Ă€r brytning. Faktum Ă€r att genom att grĂ€va kĂ€rnhĂ„l i vissa positioner skulle det vara möjligt att avböja seismiska vĂ„gor i omrĂ„den dĂ€r det inte Ă€r troligt att de orsakar skada. Om denna “sköld” skulle visa sig vara effektiv kan den representera en revolution för bosĂ€ttningar i jordbĂ€vningsriskomrĂ„den.

Under experimentet grÀvde forskarna ett hÄlnÀt med fem meters djup och mÀtte sedan utbredningen av vÄgorna inuti dem med seismografer. Resultatet var att ljudvÄgorna studsade runt gallret och avviker frÄn hÄlen i böjda banor.

Förhoppningen Àr att med rÀtt frekvens och rÀtt nÀtposition kan civilingenjörer anvÀnda denna teknik för att studsa seismiska vÄgor helt och skapa sÀkra zoner inom stÀder.

Uppenbarligen mÄste den genererade kraften tömas pÄ nÄgot sÀtt, den verkliga lösningen blir dÀrför att hitta ett sÀtt att absorbera denna kraft eller rikta den till rÀtt punkt.

KĂ€lla: The Verge