Första fallet av ebola i USA

Robotar kommer att hjÀlpa forskare att bekÀmpa ebola

De CDC, Center for Disease Control and Prevention i USA har just bekrÀftat att det första fallet av Ebola i USA. Patienten hade redan placerats i isolering pÄ grund av symtom och en ny resa till liberia före bekrÀftelse efter tvÄ tester.

LÄS OCH: HĂ€r Ă€r varför inte vara orolig över ebola

Detta Àr den första patienten av Ebola med en positiv diagnos utanför Afrika relaterad till den pÄgÄende epidemin, som Àr koncentrerad till Liberia, Sierra Leone Àr Guinea, dödade 3 091 och smittade ytterligare 6 754 personer.

Patienten anlÀnde till USA att besöka familjen, stanna hos dem ett tag. MÀnniskor som delade sin flygning Àr inte i fara, eftersom sjukdomen inte sprider sig förrÀn symtomen utvecklas, vilket utvecklades fyra dagar senare.

TvÄ dagar efter landning, den 26: a, bad mannen om hjÀlp pÄ sjukhuset, men placerades i isolering bara tvÄ dagar senare, eftersom de första symtomen pÄEbola de Àr vanliga för mÄnga sjukdomar.

För nÀrvarande Àr alla mÀnniskor som han har varit i kontakt med sedan 20 september under hÀlsovÄrdens kontroll och kommer att vara i 21 dagar, vilket Àr den maximala tiden för att utveckla sjukdomssymtom. Detta innebÀr att endast ett fÄtal personer, inklusive hans familj, har riskerat att utsÀttas för viruset.

Patienten kommer för nÀrvarande inte att överföras till specialanlÀggningar, eftersom nÄgot sjukhus med isoleringsutrustning kan hantera situationen Àr hans tillstÄnd inte kÀnt för tillfÀllet.

Detta Àr inte det första fallet av ebola i USA, inte heller det första fallet av blödningsfeber som diagnostiserats pÄ amerikansk mark. Fyra patienter med liknande feber behandlades 2007, bara de hade Marburg, ett virus som mycket liknar ebola. Sjukdomen kan hÄllas under kontroll med periodisk handtvÀtt och med handskar eller andra hinder som förhindrar kontakt med infekterade kroppsvÀtskor. Faktum Àr att Ebola inte kan spridas med luft, det krÀver direkt kontakt med kroppsvÀtskor frÄn en patient som tydligt visar symtomen.