Framtidens fredsskapare kommer att vara gjord av celler

Framtidens fredsskapare kommer att vara gjord av celler

Vissa kardiologer frĂ„n Cedars-Sinai Heart Institute i Los Angeles (USA) har utvecklat en genetisk terapeutisk teknik som förvandlar hjĂ€rtmuskelcellerna till “pacemakerceller“.

Artikeln, publicerad i tidskriften, illustrerar resultatet av studien under vilken forskarna lyckades, Ă„tminstone hos grisar byt ut vanliga elektroniska pacemakers.

LÄS OCH: Klonade stamceller som kan revolutionera medicinvĂ€rlden

Denna studie syftar till att lösa en av de allvarligaste komplikationerna pÄ grund av installationen av konventionella pacemakers, nÀmligen infektioner och avslag (i genomsnitt 2% av fallen). För att fÄ resultaten injicerade forskarna en gen som kallades in i djuren Tbx18.

Genen, som bÀrs av virus som Àr lÀmpligt modifierade för att vara ofarliga, har visat sig kunna omprogrammera en del hjÀrtceller för att göra det möjligt för dem att leda elektriska impulser.

De transformerade cellerna, inom 48 timmar efter behandling, började sÄledes generera e hÄll pulsen konstant, slits av effekten pÄ ungefÀr tvÄ veckor. Forskarna Àr dock angelÀgna om att pÄpeka att denna tidsgrÀns inte Àr definitiv och med ytterligare utveckling kommer det att vara möjligt att nÄ lÄngsiktiga lösningar.

Uppenbarligen Àr grisar inte en idealisk modell för att representera det mÀnskliga fallet, speciellt eftersom i studien endast fall utan infektion studerades, men som alla vetenskapliga arbeten lÀgger denna forskning grunden för nÀsta utveckling som förvÀntas under de kommande tre Ären och vilket ocksÄ innebÀr att experiment pÄ mÀnniskor.

Gata