Gameover Zeus, ett virus som har infekterat en miljon datorer, har dirigerats

Gameover Zeus, ett virus som har infekterat en miljon datorer, har dirigerats

FBI, British National Crime Agency och Europol har gÄtt med i operation Tovar för att eliminera nÀtverket av infekterade datorer en gÄng för alla Gameover Zeus och reducera den till en massa bitar.

LÄS OCH: UpptĂ€ck Raspberry Pi (foto)

För nÀrvarande har de tre byrÄerna, med hjÀlp av mÄnga cybersÀkerhetsföretag, framgÄngsrikt inaktiverat botnet och tillhörande skadlig kod: Cryptolocker.

Myndigheterna skulle dÀrför ha tagit bots av Spel över och befrias frÄn sin kontroll mellan 300 000 och 500 000 av de miljoner datorer som Àr infekterade med viruset. Dessutom kunde de spÄra kÀllan, tillrÀckligt för att anklaga den ryska hackaren Evgeniy Mikhailovich Bogachev med anklagelser som strÀcker sig frÄn obehörig intrÄng i andras datorer till bedrÀgeri, penningtvÀtt och konspiration.

För dem som inte vet det, Spel över Zeus det var ett slags nÀtverk av infekterade datorer som stal banklösenord för att överföra pengar till utlÀndska konton. Liksom mÄnga virus av denna typ sprids den via skrÀppostmeddelanden förklÀdda som fakturor, betalningsförfrÄgningar eller liknande meddelanden. Kort sagt, den klassiska typen av e-post som en person som kÀnner till Internet omedelbart raderar, men som fortfarande kan lura en del ovara.

Enligt uppskattningar frÄn FBI har över 100 miljoner dollar stulits med detta system. Det Àr oklart vad som kommer att hÀnda med Bogachev, eftersom det Àr osannolikt att han kommer att utlÀmnas till USA för en rÀttegÄng, sÄ nu Àr det enda du kan göra att ta bort viruset frÄn ditt system.