Gliese 823c, den nÀrmaste (och nÀrmaste) planeten till jorden

Gliese 823c, den nÀrmaste (och nÀrmaste) planeten till jorden

Sci-News.com rapporterar att astronomer frĂ„nUniversity of New South Wales de upptĂ€ckte en planet med jordliknande egenskaper som “bara” Ă€r 16 ljusĂ„r bort.

Planeten, katalogiserad under namnet Gliese 832c, kretsar kring en röd dvÀrg som Àr hÀlften sÄ stor som Solen och har en omloppsbana som varar 35 dagar och har en massa som Àr fem gÄnger större Àn vÄr planet.

Det viktigaste Àr dock att Gliese 832c den Àr placerad i den beboeliga zonen för sin egen sol och fÄr samma genomsnittliga mÀngd energi som vi fÄr pÄ jorden.

Vy över massan av Gliese 832c, dess atmosfÀr Àr mycket sannolikt att vara mycket tÀtare, vilket sannolikt gör dess klimat mycket varmt och flyktigt. I det hÀr fallet skulle det göra det mer som Venus Àn att Landa. En annan faktor som kan göra saker problematiska Àr de 35 dagars Ären, som gör sÀsongsÀndringar otroligt snabbt.

Trots allt detta, Gliese 823c det Àr dock en av de tre planeter som liknar jorden, liksom den nÀrmaste. PÄ kosmisk nivÄ Àr det praktiskt taget runt hörnet, vilket uppenbarligen kommer att göra det till föremÄl för mÄnga och djupgÄende observationer under de kommande Ären.

gliese_832c_and_earth