Google lanserar Android Earthquake Alerts System som kommer att anvÀnda din telefon som en seismometer

Google lanserar Android Earthquake Alerts System som kommer att anvÀnda din telefon som en seismometer

Android Àr en massiv plattform med miljarder aktiva enheter som anvÀnds över hela vÀrlden. Och idag meddelade Google att det gör dem till ett nÀtverk för detektering av jordbÀvningar.

Android Earthquake Alerts System kan göra din telefon till en mini-seismometer. Det gör det med hjÀlp av accelerometern som Àr inbyggd i varje smartphone och som normalt anvÀnds för saker som att bestÀmma nÀr du vrider telefonen frÄn stÄende till liggande lÀge.

Om din telefon upptÀcker nÄgot som kan vara en jordbÀvning skickar den en signal till Googles jordbÀvningsdetekteringsserver tillsammans med en grov plats dÀr skakningen intrÀffade. Servern kommer sedan att kombinera den informationen med mÄnga andra telefoner för att avgöra om det sker en jordbÀvning.

Till att börja med anvĂ€nder Google Android Earthquake Alerts System för att ge dig en snabb översikt över ett omrĂ„de som pĂ„verkas av en jordbĂ€vning med hjĂ€lp av Google Search. Titta bara upp “jordbĂ€vning” eller “jordbĂ€vning nĂ€ra mig” sĂ„ fĂ„r du relevant information för var du bor.

Google tar saker och ting ett steg lĂ€ngre i Kalifornien. Det arbetar med United States Geological Survey och California Governor’s Office of Emergency Alerts för att skicka jordbĂ€vningsvarningar direkt till Android-enheter i staten.

Dessa varningar drivs av ShakeAlert, ett system gjord av ledande seismologer som anvÀnder signaler frÄn mer Àn 700 seismometrar installerade i hela Kalifornien. NÄgra sekunder innan en jordbÀvning trÀffar ditt omrÄde fÄr du en varning pÄ din telefon som berÀttar för dig den uppskattade storleken, hur lÄngt bort jordbÀvningen Àr och instruktioner för att tappa, tÀcka och hÄlla för att skydda dig frÄn fallande föremÄl.