HÀr Àr alla Windows-funktioner som du sÀkert kan inaktivera för att öka prestandan

HÀr Àr alla Windows-funktioner som du sÀkert kan inaktivera för att öka prestandan

Om du lÀser detta frÄn en dator Àr det troligt att ditt operativsystem Àr Windows. PÄ grund av dess utbredda anvÀndning Àr systemet utformat för att tÀcka de mest olika anvÀndningsomrÄdena och medför mÄnga funktioner som kanske inte Àr nödvÀndiga för alla anvÀndare. I denna guide LÄt oss kolla vilka Windows-funktioner som kan inaktiveras för öka datorns prestanda.

LÄS OCH: Mac OS X: sju tips och tricks för Apples operativsystem

Tryck först pĂ„ “Windows” -tangenten pĂ„ tangentbordet för att öppna Start-menyn (eller skĂ€rmen) och gĂ„ till “Kontrollpanelen” genom att trycka pĂ„ relevant objekt eller söka efter det.

windows tips 1

GĂ„ till sökrutan i det öppna fönstret och skriv inaktivera funktionalitet. Ett enda objekt som heter ”SlĂ„ pĂ„ eller av Windows-funktioner” ska visas, klicka pĂ„ det och ett fönster öppnas med alla ytterligare Windows-funktioner.

windows tips 2

Observera att inaktivera vissa funktioner inte Àr sÀkert och kan leda till instabilitet eller dÄlig anvÀndbarhet för vissa komponenter. SÄ hÀr Àr en lista som försöker klargöra vad vart och ett av dessa alternativ betyder:

.NET Framework 3.5 (inkluderar .NET 2.0 och 3.0) – med den hĂ€r komponenten kan du anvĂ€nda nĂ„gra Ă€ldre program som anvĂ€nder den hĂ€r komponenten för att fungera. Det rekommenderas inte att ta bort den hĂ€r komponenten, sĂ„vida du inte Ă€r sĂ€ker pĂ„ att dina program inte litar pĂ„ den.

.NET Framework 4.5 Avancerade tjÀnster tjÀnsterna i detta paket anvÀnds endast i utvecklings- och komplexa arbetsmiljöer. Du kan sedan inaktivera paketet och se till att WCF-tjÀnsterna Àr aktiva.

Active Directory Lightweight Directory Services – om du inte Ă€r sĂ€ker pĂ„ att du anvĂ€nder den hĂ€r tjĂ€nsten, som vanligtvis anvĂ€nds i utvecklingsmiljöer, kan du inaktivera den utan problem.

Hyper-V – med den hĂ€r komponenten kan du skapa och köra virtuella maskiner, liknande program som VMware och VirtualBox. Om du anvĂ€nder virtuella maskiner kan du prova detta alternativ som fungerar pĂ„ lĂ„g nivĂ„ för att ge hög prestanda.

Internet Explorer 11 – ta bara bort det hĂ€r alternativet om du har installerat en alternativ webblĂ€sare.

InternetinformationstjĂ€nster – om du inte Ă€r en utvecklare som behöver en webbserver kan du inaktivera den hĂ€r funktionen.

(HWC) InternetinformationstjĂ€nster – en tjĂ€nst som liknar den tidigare som kan behandlas pĂ„ samma sĂ€tt.

Äldre komponenter (DirectPlay) – Om du inte spelar videospel frĂ„n 2008 kan du inaktivera den hĂ€r komponenten.

Multimediafunktioner (Windows Media Player) – Om du anvĂ€nder tredjeparts multimediaspelare (rekommenderas) kan du radera den hĂ€r standardspelaren.

Microsoft Message Queue (MSMQ) Server – den hĂ€r tjĂ€nsten hjĂ€lper till att utbyta meddelanden pĂ„ underpresterande nĂ€tverk. Om du inte Ă€r ett företag som anvĂ€nder den hĂ€r typen av tjĂ€nster kan du inaktivera den.

NĂ€tverksprojektion – genom att aktivera den hĂ€r komponenten kan du anvĂ€nda videoprojektorer pĂ„ distans, sĂ„ om du inte har en projektor kan du lĂ„ta den vara inaktiverad.

TjĂ€nster för tryckning och digitalisering – av dessa komponenter Ă€r det lĂ€mpligt att inaktivera endast e

Connection Manager Administration Kit (CMAK) RAS – Om du inte anvĂ€nder ett företags VPN kan du inaktivera detta kit utan problem.

Simple Network Management Protocol (SNMP) – anvĂ€nds endast i affĂ€rer för kompatibilitet med gamla kringutrustning.

Förenklade TCP / IP-tjĂ€nster – en uppsĂ€ttning kommandoradsverktyg som den vanliga anvĂ€ndaren kan göra utan.

SMB 1.0 / CIFS fildelningsstöd – Om din dator Ă€r i ett nĂ€tverk med andra datorer som kör Ă€ldre versioner av Windows Ă€n Windows Vista, Linux eller Mac OS X Ă€r det bĂ€st att inte inaktivera den hĂ€r tjĂ€nsten.

Telnet-klient – om du inte vet vad Telnet Ă€r (ett system för utbyte av arkaiskt meddelande) behöver du inte det och du kan inaktivera den hĂ€r komponenten.

Telnet-server – som för den tidigare komponenten.

TFTP-klient – det hĂ€r alternativet aktiverar ett visst protokoll för datautbyte som kan inaktiveras.

Windows Identity Foundation 3.5 – denna speciella komponent anvĂ€nds endast i viss programvara. Om du har installerat Windows 8 och senare eller om du Ă€r sĂ€ker pĂ„ att programmen pĂ„ din dator inte anvĂ€nder den hĂ€r funktionen kan du inaktivera den.

Windows Geo Locator – För att skydda din integritet kan du inaktivera platsen, men programmen som anvĂ€nder den slutar fungera korrekt.

Windows Powershell 2.0 – ett verktyg som lĂ„ter dig automatisera aktiviteter. Om du inte anvĂ€nder den kan du radera den.

Windows Process Activation Service – ett utvecklarverktyg som kan inaktiveras av anvĂ€ndare som inte anvĂ€nder det.

Arbetsboksklient – om din dator Ă€r ansluten till ett företagsnĂ€tverk Ă€r det bĂ€ttre att den hĂ€r tjĂ€nsten förblir aktiv.

XPS-tjĂ€nster – .xps-filer Ă€r ett alternativ till .pdf, men om du aldrig har haft att göra med dessa filer kan du inaktivera den relaterade tjĂ€nsten.

XPS Viewer – vad gĂ€ller föregĂ„ende punkt.

De tillgÀngliga alternativen Àndras med den installerade versionen av Windows, sÄ inaktivera bara de du Àr sÀker pÄ och kom ihÄg att i hÀndelse av problem kan du ÄtergÄ till samma skÀrm och Äteraktivera borttagna objekt.

Gata