HÀr Àr vad som skulle hÀnda om jorden slutade snurra (video)

HÀr Àr vad som skulle hÀnda om jorden slutade snurra (video)

Vi Àr sÄ vana vid rotation pÄ vÄr planet att det tog hundratals Är innan Copernicus, i hans, postulerade dess existens genom att observera stjÀrnornas rörelse runt den. Men vad hÀnder om, plötsligt, denna rörelse slutade?

LÄS OCH: UpptĂ€ckt av den största vattenbehĂ„llaren pĂ„ jorden

Till att börja med skulle vi delta ispikad mest sensationella nÄgonsin: var och en av oss skulle kastas österut med en imponerande hastighet pÄ 465 meter per sekund (om vi var mot ekvatorn). Mer eller mindre som om vi gjorde en olycka bil som reser runt 1600 kilometer i timmen. Vi skulle nÀstan sÀkert alla dö men, sÄ omöjligt som det verkar, det som följer Àr Ànnu vÀrre.

LÄt oss börja med att sÀga det nÄgon kunde rÀddas, men bara kort: eftersom rotationen Àr svagare mot i polytill exempel kan vissa som var mycket nÀra dem ha tur. Samma öde för passagerare pÄ ett plan.

Den plötsliga bromsningen skulle dock orsaka astötvÄg ofattbar, sÄ vÄldsam att den övervÀldiger allt i sin vÀg och sÄ snabbt att den sÀtter eld över hela planeten. Det skulle följas av gigantiska tsunamier, med tiotals kilometer höga vÄgor, som kan nÄ praktiskt taget alla hörn av fastlandet.

Den vÄldsamma reaktionen avtog dock hav den skulle röra sig mot polerna, dÀr tyngdkraften Àr större, lÀmna ekvatorialbÀltet övertÀckt och förvandla det till ett öde land, som framgÄr av bilden nedan.

om jorden slutade vrida 2

Även Jordens kĂ€rna det skulle sluta röra sig och orsaka magnetfĂ€ltet som skyddar det frĂ„n att försvinna radioaktiva strĂ„lar av solen, som skulle döda alla former av liv kvar, och lĂ€mna kvarvarande miljö uppdelad i tvĂ„ distinkta omrĂ„den, med ett stĂ€ndigt utsatt för solen och ett i mörkret: vĂ„r planet skulle förbli helvetet av eld Ă€r en av is.

De video- att följa visar en rekonstruktion av nÄgra av dessa hÀndelser, men gÄr ocksÄ in i mindre katastrofala aspekter: redan nu förÀndras hastigheten pÄ vÄr planet konstant, om Àn i en omÀrklig utstrÀckning för oss, och detta leder till intressanta effekter pÄ mÀtningen av tid och andra fysiska fenomen.

VIA: Gizmodo