HDR förstör bilderna

HDR förstör bilderna

L ‘HDR, eller High Dynamic Range, Ă€r en teknik som lĂ„ter oss uppnĂ„ fantastiska fotografiska resultat tack vare kraften i digital fotografering. Som med de flesta av utvecklingen leder missbruk av denna lösning ofta till spridning av estetisk skam och hĂ€nsynslösa vanor. I namnet pĂ„ alla fotografiska konstĂ€lskare mĂ„ste denna vurm sluta

LÄS OCH: HDR: Vad Ă€r det och nĂ€r ska det anvĂ€ndas?

Problemet

För att göra en kort recension, för dem som inte har lÀst artikeln ovan, Àr HDR en teknik som lÄter dig ta bilder med ljusbalanser det skulle vara omöjligt med traditionella tekniker: det tar olika bilder med olika nivÄer av exponeringoch kombinerar dem sedan för att skapa en bild fri frÄn för mörka eller för ljusa omrÄden.

Att göra en kortfattad jÀmförelse, hÀr Àr tvÄ bilder: den övre Àr en bild som tagits med normala metoder, med viss exponeringskorrigering gjord med Adobe Lightroom. Versionen nedan, Ä andra sidan, fÄngades med Snapseeds HDR-filter.

HDR förstör foton (3)

HDR förstör foton (4)

Vi kan lĂ€tt mĂ€rka skillnad: bilden som tagits med HDR har verkligen en viss aspekt, vilket lĂ€tt gör att den sticker ut, men den ser inte lĂ€ngre ut som en ‘verklig bild, som en person kunde se frĂ„n sitt tak: bĂ„da sidorna av byggnaderna Ă€r upplysta, och den kĂ€nslan av vĂ€rme som överför originalbilden.

HÀr Àr den centrala punkten i situationen: den hÀr typen av bilder, förutom att de inte lÀngre har tonerna i originalbilden, plattar dem skillnader: Oavsett om det Àr ett landskap, det inre av en övergiven byggnad eller ett portrÀtt, kommer bilderna frÄn anvÀndningen av HDR att ha alla vÀntar ofta.

Genom att eliminera skuggor, chiaroscuro, kontraster och starka konturer försvinner faktiskt den “berĂ€ttelsen” som en bild berĂ€ttar, och helt dekontextualiserar den frĂ„n sin ursprungliga miljö. HĂ€r Ă€r till exempel hur en bild som tas strax innan en storm plattar ut:

HDR förstör foton (5)

Lösningen

Men HDR har fortfarande sin egen anledning till existens. Som i de flesta saker uppnÄs de bÀsta resultaten genom att undvika överdrivenhet: anvÀnds i de mest lÀmpliga situationerna kan denna teknik förbÀttra ett foto eller fixa en svÄr exponering. Det som naturligtvis Àr viktigt Àr att undvika att anvÀnda den nÀr den samtidigt ger iögonfallande fÀrger till bilden, men berövar den charmen som den fÄr genom sin ursprungliga vÀsen.

HDR förstör foton (6)

I bilden ovan har denna teknik till exempel gjort det möjligt för oss att fÄnga allt detaljer av fotot, inklusive detaljerna i trÀden, som inte kunde ha varit synliga om inte himlen var alltför klar (och dÀrmed förlorade detaljer om den). Dessutom Àr utseendet pÄ bilden inte tvingat, sÄ mycket att du vid första anblicken kanske tror att det inte ens Àr en HDR-bild, vilket Àr bra.

Avslutningsvis lÀmnar vi dig dÀrför med en frÄgesport. Titta pÄ bilden nedan: tror du att den togs med HDR eller inte? Och i sÄ fall tror du att det var rÀtt val? IstÀllet för fotografen, vilka detaljer skulle du ha försökt förbÀttra eller dölja? LÄt oss veta din Äsikt i kommentarerna!

HDR förstör foton (7)

KÄLLA: Gizmodo