HIV-viruset raderades för första gÄngen frÄn en cell

HIV-viruset raderades för första gÄngen frÄn en cell

Fram till idag virus avHIV hade besegrat all botemedel eftersom den kan installera sitt eget genom i DNA mÀnskligt sÄ djupt att vÄrt immunsystem inte kunde rensa det. Och eftersom nÄgon form av slutgiltig botemedel Àr omöjlig att fÄ Àr allt som ÄterstÄr ett liv fullt av mycket tunga lÀkemedel.

Men forskarna frĂ„n Temple University kanske upptĂ€ckte de ett sĂ€tt att permanent ta bort viruset med hjĂ€lp av det som kallas “redaktör” förHIV.

SĂ„ hĂ€r fungerar det: Teamet analyserar en del av immunsystemet som bekĂ€mpar infektionen och bygger en RNA guide för 20 nukleotider. Detta RNA injiceras i infekterade celler och “skĂ€r” bort frĂ„n genomet 9709-nukleotiderna som komponerar det, och eftersomRNA innehĂ„ller inte sekvenser av DNA, cellerna förblir intakta, men virusfria.

Även om botemedlet verkar vara mirakulöst finns det fortfarande mĂ„nga hinder innan det blir en terapi som Ă€r lĂ€mplig för mĂ€nskliga experiment. Viruset avHIV det tappar vĂ€ldigt snabbt, sĂ„ det finns mĂ„nga variabler som spelar in för att bota det. En annan utmaning Ă€r att fĂ„ behandlingen till varje infekterad cell sĂ„ att viruset tas bort helt. Det Ă€r dock bra att veta att forskare arbetar pĂ„ ett antal strategier som kommer att leda till andra studier som kanske en dag kanske inte för lĂ„ngt leder till AIDS-botemedel.