Hur egyptierna byggde pyramiderna

Hur egyptierna byggde pyramiderna

Skyskrapor och moderna byggnader finns i alla större stÀder i vÀrlden, men liksom forntida egyptier kunde transportera monoliter pÄ 2,5 ton som utgör pyramider har förblivit, Ätminstone fram till idag, ett olöst mysterium.

LÄS OCH: Manuskriptet dĂ€r man talar om Jesu fru Ă€r Ă€kta

En grupp frÄn universitetet i Amsterdam, fast besluten att belysa saken, skulle ha dammat bort nÄgra papyri, upptÀcktes i den viktorianska eran, vilket illustrerar processen för transport. PÄ de forntida manuskripten ses en mÀngd slavar tydligt dra slÀdar, medan en anstÀlld hÀller litevatten pÄ sanden framför sjÀlva fordonet.

Med studier som genomförts i laboratoriet, dÀr variationen i kompaktheten hos kornen som utsattes för pÄfrestningarna frÄn en slÀdmodell observerades, klargjordes den fysiska processen bakom detta forntida men effektiva system.

Vatten, tillsatt till sand i vĂ€ldefinierade mĂ€ngder, form av sĂ€rskilda strukturer kallas “kapillĂ€rbryggor” som kan minska kraften som krĂ€vs för bogsering med upp till hĂ€lften.

Denna forskning klargör hur dessa stora massor flyttades i miles, ÄterupptÀckte en teknik som gÄtt förlorad i Ärtusenden och lÀmnade lite utrymme för andra mycket mer fantasifulla eller ovetenskapliga teorier. Och det finns ingen anledning att nÀmna utomjordingar, eller hur?

Gata