Hur man tar bort filer sÀkert och permanent

Hur man tar bort filer sÀkert och permanent

För en riktig radering av filerna rĂ€cker det inte att dra dem till papperskorgen och du kan tömma den; spĂ„r av dessa finns kvar pĂ„ skivan som gör dem potentiellt Ă„terhĂ€mtningsbar. Även om detta kan vara önskvĂ€rt, till exempel i hĂ€ndelse av dataförlust, om vi vill sĂ€lja vĂ„r disk mĂ„ste vi anta mer drastiska tekniker.

LÄS OCH: Hur man förstĂ„r vem som ansluter till ditt Wi-Fi-nĂ€tverk

Metoden som anvÀnds för att uppnÄ detta Àr att skriva över de gamla filerna med nya och sedan ta bort dem och lÀmna spÄr av slumpmÀssiga data. Konceptet Àr att klottra pÄ nÄgot redan skrivet; genom att upprepa denna ÄtgÀrd tillrÀckligt lÀnge kan du vara sÀker pÄ att de gamla uppgifterna inte kan ÄterstÀllas. I den hÀr artikeln vill vi visa dig de enklaste valen för radera filerna permanent, genom nÄgra gratis verktyg för din dator.

Radergummi (Windows)

Suddgummi Àr ett gratis program som lÄter dig specifikt vÀlja filer. NÀr de raderas kommer dessa att skrivas över flera gÄnger innan de raderas. Efter installationen av en ny post i innehÄllsmeny tillÄter sÀker radering av alla filer eller kataloger pÄ din dator.

FrÄn instÀllningarna kan vi stÀlla in hur mÄnga gÄnger filen ska skrivas över och stÀlla in nÄgra automatiska funktioner som sÀker tömning av papperskorgen.

CCleaner (Windows)

CCleaner Ă€r ett helt gratis verktyg som lĂ„ter dig hantera olika aspekter av datorn; bland de mest kĂ€nda funktionerna Ă€r den som tillĂ„ter skapa ledigt utrymme ta bort tillfĂ€lliga eller onödiga filer. I programsviten finns ocksĂ„ ett “rensningsverktyg”, vilket gör att du kan göra disken tomt utrymme a Ă„terhĂ€mtningstest fil.

SĂ€ker tomt papperskorgen (Apple)

Mac-systemĂ€gare kommer att kunna anvĂ€nda de integrerade funktionerna: dra bara filen till papperskorgen och vĂ€lj “Töm papperskorgen i sĂ€kert lĂ€ge” frĂ„n “Finder” -menyn för att fĂ„ ensĂ€ker radering av data. Om vi ​​vill radera en hel disk kan vi komma Ă„t Disk Utility-applikationen genom att vĂ€lja “Radera” med sĂ€kerhetsinstĂ€llningarna aktiverade.

Gata