Hur och varför man skapar sÀkra lösenord

Hur och varför man skapar sÀkra lösenord

dÀr skydd av personuppgifter det Àr en mycket kÀnslig aspekt av det digitala livet, vars svaga punkt ofta Àr en mer eller mindre enkel kombination av tecken, symboler och siffror. Lösenord Àr i sjÀlva verket tyngdpunkten för nÀtverkssÀkerhet och i den hÀr artikeln vill vi granska varför det Àr viktigt att anvÀnda komplexa och hur man genererar dem.

Även om det kan tyckas osannolikt att nĂ„gon skulle vara intresserad av vĂ„ra uppgifter, Ă€r attackfronterna mĂ„nga: en vĂ€lkĂ€nd person som nu kanske vill smyga in i vĂ„rt privatliv, en brute force attack eller brott mot sĂ€kerheten för de servrar som anvĂ€nds, Ă€r bara nĂ„gra av exemplen pĂ„ hur vĂ„ra konton kan Ă€ventyras.

Även om fallet med osĂ€kra servrar ligger utanför vĂ„rt grepp, kan de vanligaste attackerna undvikas genom att anvĂ€nda sĂ€kra lösenord. En perfekt kombination bestĂ„r av en sekvens av 16 symboler, siffror, versaler och gemener. Att anvĂ€nda vanliga ord eller repetitiva mönster sĂ€nker sĂ€kerheten för vĂ„ra konton avsevĂ€rt.

En av de enklaste metoderna för skapa det perfekta lösenordet Àr att anvÀnda en av lÀmplig programvara, som ofta Àr tillgÀnglig Àven frÄn enkla onlinesidor. I detta avseende Àr Random.org-webbplatsen en bra utgÄngspunkt. NÀr vÄr sekvens har genererats kommer vi att kunna verifiera dess sÀkerhet tack vare tjÀnster som howsecureismypassword.net som ocksÄ anger den teoretiska tid som krÀvs för att avkoda sekvensen.

LÄS OCH: SĂ€kerhetsinstĂ€llningarna du behöver veta för att konfigurera vĂ„r router

MÄnga onlinetjÀnster som Google eller Facebook lÄter dig aktivera verifiering i tvÄ steg som förutom lösenordet krÀver andra former av verifiering, till exempel en kod som skickas via SMS. Om de konton du anvÀnder tillÄter den hÀr funktionen rekommenderas att du aktiverar den.

Att anvÀnda komplexa och olika sekvenser för varje webbplats kanske inte Àr den mest praktiska, om inte omöjliga lösningen. Bland metoderna för att lösa detta problem Àr det möjligt att anvÀnda papperskopior, förvaras pÄ en sÀker plats eller tillgripa program som tillÄter hantera lösenordsdatabas. DE lösenordshanteraren Det finns mÄnga tillgÀngliga och ofta erbjuder de ocksÄ relaterade mobilappar.

NÀr du har stÀllt in ett enda lösenord för att komma Ät programmet kommer vi att kunna se alla vÄra lösenord. TyvÀrr Àr inte ens denna programvara felfri och Àven i det hÀr fallet Àr det lÀmpligt att vÀlja en mycket sÀker nyckel.

Med detta har vi avslutat denna översyn den bÀsta praxis för att vara sÀker online. De som redan vidtar dessa ÄtgÀrder kan betrakta sig som relativt sÀkra, medan för andra som vill undvika otÀcka överraskningar Àr rÄdet att uppdatera sina lösenord sÄ snart som möjligt.

Gata