ISS lanserar satelliter runt utan att man vill

ISS lanserar satelliter runt utan att man vill

dÀr Internationell rymdstation Àr utrustad med en kanon som kan starta smÄ satelliter CubeSat i omloppsbana. Vanligtvis aktiveras dessa lanseringar av besÀttningen eller frÄn marken, men den hÀr veckan lanserade ISS tvÄ satelliter pÄ egen hand.

LÄS OCH: Marin plankton hittat pĂ„ ytan av ISS

Vi vet inte om det Àr gryningen av maskinupproret, men förra torsdagen befÀlhavaren för ISS Steve Swanson han lade nÄgra blodprover i frysen nÀr han gick med pÄ att lanseringsluckan pÄ CubeSat Det var öppet. Efter att ha larmat Mission Control i Houston bekrÀftade efterföljande kontroller att tvÄ satelliter hade lanserats. Problemet Àr att vi fortfarande inte vet varför.

Egentligen Àr det inte första gÄngen detta hÀnder: en rapport frÄn NASA det visade att ytterligare tvÄ CubeSats hade lanserats av misstag den 23 augusti. Vilket innebÀr att av de 12 satelliter som hittills lanserats i omloppsbana har en tredjedel hamnat utan att nÄgon frÄgat.

CubeSats, skapade av Planet Labs, Àr smÄ satelliter som kan skicka detaljerade bilder av jorden. Tanken Àr att lansera hundra av dem för att förse oss nedan med mÄnga vackra bilder av vÄr planet. Lyckligtvis Àr de inte missiler eller andra skadliga föremÄl, för annars skulle vi verkligen vara ett steg bort frÄn 2001: En rymdodyssey och en artificiell intelligens som inte vill öppna luckorna.