Jorden vÀrms upp snabbare Àn vÀntat

Jorden vÀrms upp snabbare Àn vÀntat

Vi vet vÀl att Landa Ja det Àr du överhettning, men tydligen ökar temperaturen i snabbare takt Àn vÀntat. Skyldan för denna underskattning skulle bero pÄ de fel som gjordes vid mÀtning av temperaturen i Sydsjön.

New Scientist rapporterar att ett team av Lawrence Livermore National Laboratory i kalifornien jÀmförde direkta mÀtningar av havstemperaturer med satellitdata och klimatmodeller. Resultaten tyder pÄ att haven pÄ södra halvklotet absorberade mer Àn dubbelt sÄ mycket vÀrme som fÄngats i atmosfÀren Àn förvÀntat.

Haven absorberar nÄgonstans mellan 24 och 58 procent mer vÀrme Àn vad vi tidigare trodde, vilket betyder att vi underskattade hur varm vÄr vÀrld Àr eftersom de södra haven har gjort allt för att förhindra det. termisk chock var hög.

Den frÀmsta orsaken till denna skillnad beror pÄ att Àven om de norra haven Àr mycket besökta av fartyg, Àr de södra mycket mindre och det Àr bÄtarna som registrerar temperaturen. Forskare arbetade dÀrför med ofullstÀndig data, vilket genererade felet.

Lyckligtvis har bojar placerats de senaste Ären för denna typ av upptÀckt, sÄ sÄdana fel bör inte lÀngre upprepas i framtiden.