Jupiters stora röda flÀck krymper mystiskt (foto)

Jupiters stora röda flÀck krymper mystiskt (foto)

dÀr Stor röd flÀck, den anticykloniska virveln som har observerats pÄ Jupiters yta i Ärhundraden, har börjat minska i storlek: pÄ mindre Àn tre decennier skulle den ha gÄtt frÄn en diameter som Àr tre gÄnger större Àn jorden till en av jÀmförbar storlek.

LÄS OCH: NASA testar en ny fallskĂ€rm för att landa pĂ„ Mars

De bilder som berĂ€ttar om denna förĂ€ndring samlades in av Hubble Space Telescope 1995, 2009 och 2014, och forskare kan inte förklara orsakerna till fenomenet: det enda teori Ă€r att “viss aktivitet i planetens atmosfĂ€r förbrukar energi och saktar ner stormen och fĂ„r den att krympa.”

The Great Red Spot har funnits pĂ„ ytan av Jupiter sedan dess hundratals Ă„r: redan Giovanni Cassini, Italiensk astronom, beskrev 1665 en “stor permanent plats” synlig pĂ„ planeten, som i allmĂ€nhet Ă€r kopplad till den som fortfarande observeras idag. Dess snabba krympning jĂ€mfört med dess bestĂ€ndighet vĂ€cker dĂ€rför mycket uppmĂ€rksamhet och förvirring.

VÀntar pÄ att ta reda pÄ om den hÀr funktionen hos Jupiter Àr avsedd att försvinna (trots allt, Àven i den hÀr hastigheten kan det ta tiotals Är), vi lÀmnar dig med de suggestiva bilder som tagits av Hubble-teleskopet.

GATA: Gizmodo