Kepler-186f, den jordliknande planeten tillkÀnnagav officiellt

Kepler-186f, den jordliknande planeten tillkÀnnagav officiellt

dÀr NASA bekrÀftade för första gÄngen förekomsten av en planet med jordliknande egenskaper som kan rymma flytande vatten.

LÄS OCH: Finns det ljus pĂ„ Mars?

VÀxterna kallas Kepler-186f och det upptÀcktes av NASA direkt frÄn teleskopet Kepler som lanserades 2009 övergavs nyligen till sitt öde, men inte innan man samlat in en massa data som skulle möjliggöra upptÀckter av denna typ och hÄlla forskare sysselsatta i flera Är.

UpptĂ€ckten Ă€r mycket viktig, men nĂ€rvaron av vatten indikerar inte automatiskt nĂ€rvaron av liv, sĂ€rskilt intelligent, det betyder bara att planeten Ă€r en del av det sĂ„ kallade “bebodda bĂ€ltet”, det vill sĂ€ga den har rĂ€tt avstĂ„nd frĂ„n nĂ€rmaste stjĂ€rna.

Kepler-186f det Àr den femte och yttersta av planeterna som omger Nana M-klassstjÀrnan Kepler-186 och ligger i Vintergatan, cirka 500 ljusÄr frÄn konstellationen Cygnus.

Enligt NASA har planeten det en Ärlig cykel som Àr kortare Àn jorden, bara 130 dagar, och det Àr ganska kallt, eftersom det frÄn sin sol endast tar emot en tredjedel av den energi som jorden fÄr frÄn vÄr, vilket placerar den vid den yttersta kanten av det bebodda bÀltet.

Nu börjar det lÄnga arbetet med att analysera planeten, sÀrskilt dess yta, för att förstÄ dess kemiska sammansÀttning.

Kanske för nÄgra Är till kommer vi inte att kunna bygga en extramark, men utan tvekan gör upptÀckten av planeten rymdforskning till ett stort steg framÄt.